Türk Bilim İnsanları, İlk Kez Uzayda Denenecek Mikroalgleri Belirledi!

Türk astronottan uzayda yosun deneyi

TÜBİTAK Uzay, Türk uzay yolcularının görevi sırasında gerçekleştirecekleri deneyler için “Bilim Misyonu” çağrısında bulundu. Birçok üniversite ve araştırma kurumu proje önerileriyle başvuru yaptı. Bunlardan 13’ü seçildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Balkanlı Özçimen, deney sorumlusu ve proje yöneticisi olarak seçildi. “ALGALSPACE” projesi, uzay yolcularının görevlerinden biri oldu. Bu projeyle, Türkiye’nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalgler, ilk kez uzayda denenecek. Deney çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler, gelecekteki uzay görevlerinde kullanılması amaçlanan teknolojilere katkı sağlayacak. Türkiye’nin uzaya çıkacak ilk ismi ise, F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı olacak.

Prof. Dr. Balkanlı Özçimen, projenin önemini vurgularken “Bu çalışma sadece Türkiye’de değil, dünyada bir ilk olacak. Uzun vadede, uzay koşullarına dayanıklı yeni mikroalg türlerinin değerlendirilmesi, uzun süreli uzay görevleri için önemli bir katkı sağlayacak. Kolay yetiştirilebilen ve besin içeriği bakımından zengin mikroalgler, uzay yolcuları için gıda olarak kullanılabileceği gibi hava kalitesini iyileştirme ve atık arıtma gibi birçok alanda uzay görevlerine katkı sağlayabilecek” dedi.

Uzay koşullarına dayanıklı mikroalglerin kullanımına yönelik çalışmalar, “Kutuplardan Uzaya” hareketi kapsamında gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar sonucunda, kutuplarda olduğu gibi zorlu koşullara adapte olan mikroalglerin uzayda kullanılabilirliği arttırılacak.