Almanya’da FFP2 Maskelerin Kullanımı Zorunlu Hale Geliyor: Sahteleri de Piyasada Ucuz Satılıyor

Almanya’da gündem FFP2

Koronavirüs salgınından korunmak için kullanılan FFP2 tipi maskeler, basit ağız ve burun örtülerine göre daha etkili bir koruma sağladığı biliniyor. Maskelerin havayı yüzde 94 oranında filtreleyebildiği belirtiliyor. Ancak bu maskelerin özelliklerini kaybederek yeniden kullanılması mümkün değil ve günlük olarak kullanmak zorunda olan insanlar için ekonomik bir yük oluşturuyor. Üstelik, piyasada yeterli sayıda maskenin olup olmadığı da bilinmiyor. Sahte FFP2 maskeleri de piyasada yer aldığı iddia ediliyor. Federal hükümet, 60 yaş üzeri vatandaşlara sadece 12 maske hediye ediyor. Bu maskelerin fiyatları eczanelerde belirleniyor ve FFP2 maskeleri 3 Euro’dan başlıyor.

Koronavirüs testleri yapan Doktor Alisha Jacke, FFP2 maskelerinin asgari bir koruma sağladığını söylüyor. Ancak nemlendiklerinde ve özelliklerini kaybettiklerinde yeniden kullanılamayan bu maskeler yerine ameliyat maskelerinin kullanılabileceğini belirtiyor. Eczacı Ahmed Al-Rbed, 60 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan insanlara devlet tarafından kuponla maske verildiğini belirtiyor. Bunun dışında maskelerin fiyatları eczanelerde belirleniyor.

Hükümetin salı günü saatler süren toplantısı sonucunda yeni Covid-19 önlemleri alındı. Buna göre, 24 Ocak’tan itibaren tüm tedbirler geçerlilik süresi 14 Şubat’a kadar uzatıldı. Okullar ve kreşler de bu tarihe kadar kapalı kalacak. Toplu taşıma araçlarında ve kapalı alışveriş merkezlerinde FFP2 maskeler veya tıbbi maske takılması zorunlu olacak. Evden çalışma teşvik edilecek ve yaşlı bakım evlerinde çalışanlar sürekli FFP2 maskesi takacak. Evlerde hane halkı dışında en fazla 1 kişiyle görüşülebilecek. Yüksek bulaşma oranlarına sahip bölgelerde yerel yönetimler ilave tedbirler alabilecek. 14 Şubat’tan önce hükümetin ve eyalet başbakanlarının tekrar toplanarak Covid-19 önlemlerinin şekilleneceği hakkında yeni kararlar alma ihtimali var.