Antalya’da kadına şiddet: Duygu Çelikten davasında Veli Ünder’e rekor tazminat cezası

Antalya duygu katiline ceza

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yaşayan Duygu Çelikten, 6 Eylül 2020 tarihinde fatura ödemek için evden çıktı. Kent merkezine gelerek sevgilisi Veli Ünder’in otomobiline bindi ve bir daha haber alınamadı. Veli Ünder, 7 Eylül 2020’de polisi arayarak “Kardeşim acil yetişin. Bir adam kadına sıktı” dedi ve telefonu kapattı. 19 Eylül 2020 tarihinde, gömülü halde kısmen taşlarla kaplanmış cesedi bulundu. Sırtı ve göğsünden bıçaklanmış, başına sert bir cisimle vurulmuş olan cesedin çürüdüğü ve başının vücudundan ayrıldığı tespit edildi. Ceset, Duygu Çelikten’e aitti.

Veli Ünder, Muğla Fethiye’deki bir ormanlık alanda saklandığı kulübede 29 Eylül’de yakalandı. Cinayeti itiraf eden Veli Ünder tutuklandı ve polis, Duygu Çelikten’in cansız bedenini, arkadaşı Mahsun Demiralp ile Serhat ve Doğukan Özcan kardeşlere 50 bin TL karşılığı gömdürdüğünü tespit etti. Gözaltına alınan 3 şüpheli de tutuklandı.

Sanıklar hakkında Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Görülen karar duruşmasında, Veli Ünder “kasten öldürme” suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar da 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar, cezaevinde bulunma süresi göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Karar, Yargıtay tarafından onaylandı.

Karardan sonra Duygu Çelikten’in ailesi, Veli Ünder hakkında “manevi tazminat” davası açtı. Antalya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Veli Ünder’in, Duygu Çelikten’in annesi Leyla Çelikten’e 800 bin lira, kardeşi Anıl Çelikten’e ise 200 bin lira olmak üzere toplam 1 milyon lira manevi tazminat ödemesine hükmedildi.

Davayı takip eden avukat Semih Gökpınar, Çelikten ailesinin sadece hapis cezası değil, maddi olarak da cezalandırılmasını istediğini belirtti. Mahkemenin aldığı kararın kadın cinayetlerine dikkat çektiğini ve tazminat cezası verilmesinin yeni bir emsal kararı olabileceğini ifade etti. Kendisinin bu kararın kadın cinayetlerini azaltacağına inandığını dile getirdi.