Genetik Hastalıklarla Sinemanın Buluştuğu Deren Alanay: Yaratıcılığın İzinde Yükselen Bir Hikâye

70 doktorlu ailenin sinemacı kızı Hollywood ünlülerinin okulunda

Haber Başlığı: Genetik Hastalıkların İçinde Sinema Tutkusuyla Yüzen Deren Alanay

Deren Alanay, çocukluğundan beri hikâye, sinema ve yazıya olan büyük ilgisiyle dikkat çeken bir isimdir. Ebeveynlerinden annesi Prof. Dr. Yasemin Alanay, çocuk genetik hastalıkları alanında uzmanlaşmış, babası ise omurga cerrahisi üzerine çalışan bir hastanede görev yapmaktadır. Ayrıca, dedesi ve dayısı gastroentoloji, yengesi ise endokrinoloji doktorudur. Dahası, ailesinin 70 kişiden oluşan doktorlarıyla dolu olan Deren’in, ABD’de tıp eğitimi almaya devam eden bir kardeşi bulunmaktadır. Ancak, Deren’in şaşırtıcı bir şekilde kendi hikâyesini yazmak istemesi, doktorluk beklentilerine meydan okumaktadır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra Deren, 2019 yılında University of Pennsylvania’da iletişim alanında eğitim aldı. Üniversite sürecinde aldığı film endüstrisi dersleri, Deren’in yapımcılık konusundaki isteğini uyandırdı. Yapım ve pazarlama üzerine aldığı derslerle lisans eğitimini tamamlayan Deren, mezuniyetinin ardından önemli bir sinema okulu olan University of Southern California (USC) School of Cinematic Arts’ta yüksek lisans yapmaya kabul edildi. Geleceğin yapımcısı olma yolculuğunu anlatan Deren Alanay, şunları paylaşıyor:

“Daha ilkokulda yazdığım hikâyeler ve hayal gücüm, öğretmenlerimin dikkatini çekmişti. Babamın kamerasını alıp çekimler yapmak için çabalardım. Kafam karışık olduğu lise yıllarımda edebiyat dergisi editörlüğü, gazetecilik kulübü başkanlığı ve okul projeleri için video çekimleri yapma deneyimi yaşadım. Bu portfolyo, Pensilvanya Üniversitesi’ne kabulümde büyük bir rol oynadı. Annem her zaman yaşayan ve geçmişteki aile fertlerimizin toplamda 70 doktor olduğunu söyler. Dolayısıyla, bir doktor ailesinin geleneği içindeyim. Bu sebeple, bir doktor olmam gerektiği hissi birçok kez beni zorladı ancak benim isteklerim başkadır. Ailem hiçbir zaman bana “mutlaka doktor olmalısın” baskısını yapmadı.”

Ancak, Deren’in dedesi ilk defa başka bir alanda okuyacağını öğrendiğinde annesine “Gerçekten mi?” diye sormuş. Tam tersine, Deren’in kardeşi biyoloji ve tıp konusunda ilgiliydi ve şu anda Boston Tufts Üniversitesi’nde tıp eğitimi almaktadır. Aslında, sinema ve yazıya olan ilgi doktor olan dedesinden gelmektedir. Prof. Dr. Halil Değertekin, dedesi olmasının yanı sıra tarihçi ve yazar olarak da tanınır. Aile hikâyeleriyle ilgili birçok kitabı vardır. Bunlardan biri, kendi annesinin Kars’tan Diyarbakır’a göçünü anlatan “Kardan Mürekkep” adlı kitaptır. Bu kitaptan uyarlanan bir belgesel de TRT’de yayınlanmıştır. Yani sinemaya ve yazıya olan ilgim dedemden gelmektedir.”

Deren Alanay’ın annesi ve babası tıp profesörü, kardeşi ise ABD’de tıp eğitimi alırken, Deren’in mülakatı “Kuzuların Sessizliği” filmini yapımcısı Edward Saxon ile gerçekleşerek “Peter Stark Film, Televizyon ve Yeni Medya Programı” yüksek lisansına kabul edildi. USC mezuniyetinin ardından Deren Alanay, uluslararası bir film ve televizyon yapımcısı olmayı hedeflemektedir. Hollywood’a en yakın durak olarak kabul edilen USC School of Cinematic Arts, 1929 yılından beri faaliyet göstermektedir. Okulun yönetim kurulu başkanı Star Wars ve Indiana Jones serilerinin yaratıcısı olan George Lucas’tır. Ünlü yönetmen Steven Spielberg ise okulun mütevelli heyetinde yer almaktadır. Bu 94 yıllık okul, Oscar, Emmy ve dünya çapındaki diğer film festivallerinde ödül kazanan birçok tanınmış ismi eğitmen kadrosunda bulundurur.

Bu yıl University of Pennsylvania’da iletişim lisansını tamamlayan Deren Alanay, ABD’deki en başarılı 25 Türk mezundan biri olarak seçildi. Gerçekten de başlamak üzere olduğu USC film okulu, bu alanda kabulü en zor olan okullardan biri ve ABD’nin en iyi film okulu olarak tanınır. Bu okul, Steven Spielberg ve George Lucas tarafından tanınır. Lucas, bu okulda eğitimini tamamlarken, Spielberg ise başlangıçta reddedilmiştir. Ancak, 90’lı yıllarda Spielberg’e fahri doktorluk ünvanı verilmiş ve her ikisi de okulun mütevelli heyetinde yer almaktadır. Ek olarak, kabul oranının %3 olduğu belirtilen okul genellikle Amerikan vatandaşlarını kabul etmektedir. Ancak ben, lisans eğitimim sırasında her zaman bu okulu hedefledim ve ona göre hazırlandım.

Steven Spielberg ve George Lucas’ın okulu olarak tanınan USC film okulu, Deren Alanay için gelecekte uluslararası bir film ve televizyon yapımcısı olma hedefini gerçekleştirmek için önemli bir adımdır.