Sıcak Hava Dalgası Dünya Genelinde Etkisini Sürdürüyor

‘Kharoon’ dünyayı kavurmaya geliyor

İtalyan Meteoroloji Servisi, Sardinya Adası’nın bu hafta sıcak hava dalgasının merkezi olacağını duyurdu. Bu duruma, Yunan mitolojisinde ruhları yeraltı dünyasına götüren kayıkçı Kharoon’un adı verildi. İtalyan meteorolog Giulio Betti, BBC’ye yaptığı açıklamada, “19-23 Temmuz arasında sıcaklıklar İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar’da zirveye ulaşacak. Bu bölgelerde yerel sıcaklık rekorları kırılabilir” dedi.

Ayrıca, İspanya’da iklim koşulları ve sıcak hava dalgasını takip eden orman yangınları da meydana geldi. Yunanistan’da ise perşembe gününden itibaren yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor ve meteorologlar, kuvvetli rüzgarların orman yangını riskini artırdığı konusunda uyarıyor. Atina’daki Akropolis gibi Yunanistan’ın önemli turistik yerleri, günün en sıcak saatlerinde üç gün üst üste kapalı kalmıştı.

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) tarafından yapılan açıklamada, “ABD’nin batı ve güneyinde tehlikeli bir sıcak hava dalgası bekleniyor” denildi. Özellikle California eyaletinin güneydoğusu, Nevada eyaletinin güneyi ve Arizona eyaletinin batısında “kırmızı bayrak uyarısı” verildi. Sıcak hava dalgası, 110 milyondan fazla kişiyi etkiliyor ve ülkedeki 38 şehirde sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor.

Çin’de ise dün, ülkenin kuzeybatısında termometrenin temmuz ayının ortası için rekor seviyede, 52.2 santigrat dereceye ulaştığı açıklandı. Bu, bir önceki rekor olan 50.6 derecenin Temmuz 2017’de kaydedildiği dikkate alındığında büyük bir artışı temsil ediyor.