Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, Verdiği Röportajda, İnmeyle Mücadele için Öneriler Verdi.

Elektronik sigara inmeyi tetikliyor

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu,  yaptığı açıklamada Mayıs Dünya İnme Farkındalık Ayı kapsamında inmenin nasıl önlenebileceğini anlattı. Türkiye’de yılda 45 bin kişinin inme nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Topçuoğlu, inmenin beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması sonucu oluştuğunu söyledi. Modern toplumlarda inme sıklığının giderek arttığını belirten Topçuoğlu, Türkiye’de milyonlarca inme geçirmiş kişi olduğunu ve her yıl çeyrek milyon kişinin daha bu gruba eklendiğini ifade etti.

Sigara, nargile ve her türlü dumanın hayatımızdan çıkarılması, kilo fazlasının verilmesi, sağlıklı Akdeniz mutfağının benimsenmesi ve tuz şeker tüketiminin azaltılması gibi önlemler alınarak inmenin önlenebileceğini vurgulayan Topçuoğlu, haftada en az 150 dakika orta düzeyde ve en az 75 dakika ağır egzersiz yapmanın da inmeden korunmak için önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca hipertansiyonun felç yapmadan önce yıllar öncesinde sessizce vücudu tahrip etmeye başladığını ifade eden Topçuoğlu, kan şekeri düzeyinin düzenli olarak ölçülmesi ve günde 7-9 saat dinlendirici bir uykunun sağlanmasının da inme riskini azaltacağına dikkat çekti. Topçuoğlu, “İnme geçirmemek için önemli olan risk faktörlerini kontrol altına almaktır” dedi.