Erdoğan: Avrupa’ya Barış ve İş Birliği Mesajı

Gazze Avrupa’ya inancı sarstı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Avrupa’nın siyasi ve ekonomik birliğinin başladığı 9 Mayıs, aynı zamanda barışın ve istikrarın kutlandığı bir gün” dedi. Erdoğan, Avrupa’da yaşanan savaşlar, çatışmalar, terör eylemleri ve göç sorunlarının Avrupa’nın düzenini tehdit ettiğine dikkat çekerek, “İslam düşmanlığı, yabancı karşıtlığı ve ırkçılık, Avrupa’da ciddi bir endişe kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’da artan Filistin krizi ve Avrupa değerlerine yönelik sorgulamalar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin AB ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu belirten Erdoğan, AB’nin Türkiye’ye karşı adil ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin stratejik imkanlarını kullanmaktan kaçınmayacağını ifade eden Erdoğan, “Gelecekte daha müreffeh bir Avrupa için birlikte çalışmaya hazırız” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye ve Brezilya ilişkileri ile bölgesel konuları ele aldı. Erdoğan, Brezilya’nın Filistin topraklarındaki vahşete karşı takdirle karşıladığı tutumu ve insani yardımların artırılması gerekliliğini vurguladı. Ayrıca Ukraine-Rusya arasında adaletli bir barış için çaba gösterilmesini öneren Erdoğan, Brezilya’da yaşanan sel felaketi nedeniyle taziye dileklerini iletti ve Türkiye’nin Brezilya halkının yanında olduğunu belirtti.