Marmara Denizi’nde Sıcaklık ve Alg Durumu: Endişe Verici Gelişmeler

Prof. Dr. Mustafa Sarı uyardı: Müsilaj geri gelecek

MARMARA DENİZİNDEKİ SICAKLIK REKOR SEVİYEYE YÜKSELDİ

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Balıkesir’in Erdek kıyılarından Marmara Denizi’nin 13 buçuk metre derinliğine dalış yaparak denizde görülen turuncu-kırmızı renkteki alglerin çoğaldığını net bir şekilde gözlemledi. Su sıcaklığının normalin üstünde seyrettiğini belirten Sarı, Marmara Denizi’ndeki son durumu ve izlenimlerini şu şekilde aktardı:

“Üzülerek söylüyorum ki yaz aylarında görülen deniz suyu sıcaklıklarına bakıldığında şu an Marmara Denizi’nde son 50 yılın rekoruna doğru gidiyoruz. Kıyısal alanlarda 27 dereceyi gördük. Bu Marmara için oldukça yüksek bir rakam. Normalde bu mevsimde 20-21 derece olması gerekirdi. Biraz daha açığa gittiğimizde yüzey suyu 23-24 derecedeydi. Yani ortalama 2-3 derecelik bir sapma var. Bu bizim Marmara Denizi’nde normalde temmuz ayında gördüğümüz sıcaklıklar. İlerleyen günlerde bunun bir rekor olup olmadığını daha net söyleyebileceğiz.

Marmara Denizi’nin yapısı hassas ve kırılgan, biz bunu dikkate almadık. Marmara’yla yanlış ilişki kurduk. Bu ilişki 2021 yılında müsilaj olarak çıktı. Bunun ardından hemen bir eylem planı yaparak yaşanılan felaketin önüne geçmeyi planladık. Fakat müsilaj gözden kaybolduğunda biz de uygulamalarımızı yavaş yavaş gevşettik. 2021 yılında Marmara Denizi’ni ne kadar kirletiyorsak şu anda aynı şekilde devam ediyoruz. Deniz suyu 2021’e göre daha sıcak ve durgun, yani müsilajın oluşması için bütün faktörler bir arada ve geri gelme ihtimali yüksek. Müsilaj bir sonuç ve nedenleri ortadan kaldırmadan sonuç değişmez. Tek müdahale edebildiğimiz parametre Marmara Denizi’nin kirliliğini ortadan kaldırmak. Fakat kirletmeye devam ediyoruz.

Marmara Denizi için müsilajın tekrar edeceğini bilerek harekete geçmek gerektiğini vurgulayarak, “Marmara için zamanı meçhul bir ekolojik felaket olan müsilajın tekrar edeceğini biliyoruz. Tüm yetkililer, Marmara için harekete geçmeli ve ‘Marmara Denizi Eylem Planı’nı hemen uygulamalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde görülmeye başlanan turuncu-kırmızı renkteki alglerin artışı hakkında da konuşarak şunları söyledi: “Deniz suyu sıcaklığı artarken kirliliği azaltmadığımız sürece alg artışlarını daha çok konuşuruz. Hangi plaja gidilecekse Sağlık Bakanlığı’nın yüzme.saglik.gov.tr internet sitesinden güncel durumu kontrol edilmelidir.”