Endüstriyel Dağcılıkta Hayatı Değiştiren Üniversite Arkadaşları

Binlerce metre yüksekte mesai: Hobi olarak başladım

Akdeniz Üniversitesi Öğrencileri Endüstriyel Dağcılıkla Hayatını Değiştirdi

Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenciyken tanıştıkları Mağara Araştırma Topluluğu, 5 arkadaşın hayata bakış açısını değiştirdi ve meslek sahibi olmalarını sağladı. Üniversite eğitimleri sırasında mağarada halatlarla yüksek yerlerden iniş yaparken deneyim kazanan ve endüstriyel dağcılığı keşfeden arkadaş grubu, bu alana yöneldi. Kentte yüksek alışveriş merkezleri, iş yerleri, kuleler başta olmak üzere dış cephe işlerinde temizlik, boya, küçük tadilatlar, arıza tespiti gibi işlerde çalışmaya başlayan endüstriyel dağcıların hayatı, ortalama uzunluğu 100 metre olan halat ve karabinanın sağlamlığına bağlı.

Mesleklerine ilk başladıklarında, ailelerinin işi tehlikeli bulduklarını dile getiren endüstriyel dağcılar, ailelerini ikna ettikten sonra iş hayatına atıldı. Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Furkan Varol, bu işten okul harçlığını çıkarabildiğini belirterek, “Hobi olarak başladım ama şu anda buradan para kazanıyorum. Muhtemelen mühendis olarak kariyerime devam edeceğim ama bu mesleği de seviyorum. Hayatımız iki ipe bağlı. Ailem başta tepkiliydi, karşı çıktılar ama zamanla kabullendiler.”

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Ulaş Nair, memleketine gitmek yerine Antalya’da yaşamaya karar vererek endüstriyel dağcılık işine başladığını paylaştı. Nair, “Geçimimi bu işten sağlıyorum. Babam işin güvenli olduğunu bildiği için çok karışmıyor ama annem çok endişeli. Ben ise işime ve kullandığım ekipmana güveniyorum. Silikon çekmeden boya işine çok geniş bir skalada çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Tüm önlemlerin alınmış olmasına rağmen dış cephe temizliği işini oldukça heyecan verici bulduklarını ifade eden Mustafa Büyüközer, “Gençleri tebrik etmek lazım. Benim çocuğum bu işi yapmak istese zor onay veririm” dedi.