Öğrenciye Verilen Uzaklaştırma Cezası Mahkeme Tarafından İptal Edildi

Mahkemeden emsal ‘online sınav’ kararı: Kopyayı ancak sınav esnasında yakalayabilirsin

İstanbul’da bulunan bir özel üniversitenin hukuk fakültesi, 9 Temmuz 2023 tarihinde ‘HUK358 – İş Sosyal Güvenlik Hukuku II’ dersinin bütünleme sınavını elektronik ortamda kamera açık şekilde gerçekleştirdi. Sınav sonrasında idare, kopya çekilip çekilmediğini tespit etmek amacıyla öğrencilerin sınav kağıtlarını, “Turnitin.com intihal” programı üzerinden incelemeye aldı. Yapılan incelemenin sonucunda hazırlanan rapora göre, S.D. isimli bir kadın öğrencinin sınavda kopya çektiği iddia edildi. Bunun üzerine okul yönetimi, öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı.

Öğrencinin kopya iddialarını reddetmesine rağmen, kendisine bir yarıyıl uzaklaştırma cezası verildi. Öğrencinin avukatı Emre Güneş, kararın iptali için İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava dilekçesinde öğrenciye daha önce verilen disiplin cezalarının ön yargılı olduğu, sınav kağıdındaki bilgilerin genel ifadeler olduğu ve öğrencinin kopya çekmediği savunuldu.

Okul yönetimi, mahkemeye sunduğu savunmada “öğrencinin sınav cevap kağıdının ‘Turnitin.com intihal’ programı ile tarandığını, yapılan incelemenin hukuka uygun olduğunu” belirtti ve davayı reddetmeye karar verilmesini talep etti.

Disiplin soruşturması sonucunda hazırlanan raporda öğrencinin cevap kağıdı ile yasak kaynaklar arasında benzerlik olduğu belirtildi. Ancak rapordaki benzerlik oranının tartışmalı olduğu, kelimelerin parça parça eşleşmesinin rapordaki oranları etkilediği ve kopya iddialarının somut delillere dayandırılması gerektiği ifade edildi.

Mahkeme, öğrencinin uzaklaştırma cezasının iptaline karar verdi. Kararın gerekçesinde, sınav esnasında öğrenciye uyarı yapılmadığı ve somut delil bulunmadığı için cezanın hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Öğrencinin avukatı Emre Güneş, “Mahkeme kararı, üniversitelerde benzer intihal suçlamaları açısından da emsal niteliğindedir” dedi.