Yumurta Atan Öğrenciye Para Cezası Verildi!

Yargıtay’ın yumurta kararı: İsabet yok hakaret yok

Dava Dosyasına Göre Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a Yumurta Atan Öğrenciye Para Cezası!

Dava dosyasına göre, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 2010 yılında Eskişehir’de ‘Bireysel Başvuru Hakkı’ sempozyumunda konuşmacı olarak yer aldı. Kılıç’ın konuşması sırasında bir grup öğrenci tarafından protesto edildi ve öğrencilerden Tevfik Caner Ertay, Kılıç’ın konuşma yaptığı kürsüye yumurta attı. Ertay hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan dava açıldı.

Ertay, savunmasında bazı arkadaşlarının haksız yere tutuklandığını belirterek, “Tüm bu yapılan haksızlıkları protesto etmek amacıyla olay günü mağdurun bulunduğu sahneye doğru yumurta attım. Oradaki amacım isabet ettirmek değildi. İstesem belki isabet de ettirebilirdim. Ben mağdurun bulunduğu sahneye doğru bu yumurtayı attım” dedi.

Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Ertay’a “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan 7 bin 80 TL para cezası verdi. Kararda, yumurta atmanın mağdurun onurunu zedeleyici nitelikte olduğu belirtilerek, “Sanığın kastının yaptığı hareket huzurdaki muhatabını küçük düşürücü anlama gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

Sanık avukatı Pınar Çelik Arpacı, kararın hukuki ve adil olmadığını belirterek temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, kararın bozulmasına hükmetti. Kararın gerekçesinde, yumurta atmanın demokratik tepki kapsamına girmediği ve şiddeti de içerdiği vurgulandı. Yargıtay, dosyayı yerel mahkemeye göndererek yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.