Türkiye’nin Bilimsel Gelişimine Katkı Sağlayan ARF Süper Bilgisayarı

Truba Veri Merkezi açıldı... Bakan Kacır: Stratejik alanda simülasyonlar eş zamanlı yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi Açılışı ve ARF Süper Bilgisayarı Tanıtım Töreni’ne Katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Ulusal Bilim E-Altyapısı (TRUBA) tarafından sunulan yeni hesaplama kümesinin Türkiye’nin bilimsel ve Ar-Ge gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Bakan Kacır, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bilim ve teknolojideki ilerlemesinin önemine vurgu yaparak “KOMPLEKS PROBLEMLERİNİN ANALİZ EDİLMESİNE KAPI ARALIYOR” dedi.

Bilimsel ve teknolojik ilerlemede verilerin depolanması ve yüksek başarımlı hesaplamayla işlenmesinin gün geçtikçe daha da önem kazandığını belirten Kacır, “Yapay zeka başta olmak üzere birçok yenilikçi teknoloji, veri depolama ve işleme ihtiyacının artarak devam edeceğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, Türkiye Ulusal Bilim e-Altyapısı TRUBA’nın sunduğu imkanlarla bugüne kadar 192 araştırma projesini desteklediklerini ve ARF Süper Bilgisayarı ile iklim modellemeleri, genetik araştırmalar ve malzeme bilimi gibi alanlarda çalışmalar yürütüp geleceğe yönelik daha doğru tahminler ve yenilikçi çözümler sunmayı hedeflediklerini belirtti.

MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Süper Bilgisayarı yatırımıyla ülkemizin bilimsel araştırma yetkinliklerine yeni bir boyut kazandırdıklarını ifade eden Kacır, “YAPAY ZEKA MODELLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ARF SAYESİNDE MÜMKÜN OLACAK” sözleriyle ARF Süper Bilgisayarının sağlayacağı olanaklara dikkat çekti.