Eğitimde Emirhan’a Hayat Veren Sibel Özkök

10 yıllık suskunluk Sibel öğretmenle bitti... "‘Gitme’ Sibel öğretmenim"

Eğitimci Sibel Özkök, Duchenne Kas Kistrofisi Hastası Emirhan Çakmak’ı Konuşturdu

Bayburt’ta yaşayan Emirhan Çakmak, kaslarda zayıflığa sebep olan genetik mutasyon nedeniyle Duchenne Kas Kistrofisi (DMD) hastalığına sahiptir. 5 yaşına geldiğinde diğer çocuklar gibi konuşamadığı için akran zorbalığına maruz kalan Emirhan, içine kapanarak konuşmayı bıraktı. Yaklaşık 10 yıl boyunca kimseyle iletişim kurmadı. Fakat 14 yaşındayken karşılaştığı Bayburt Şehit Recep Eşiyok İlkokulu sınıf öğretmeni Sibel Özkök, Emirhan’ın yaşamını değiştirdi.

Öğretmen Sibel Özkök, evde eğitim verdiği Engelli öğrencisi Emirhan’ın hikayesini şu sözlerle anlattı: “Kasım 2022’de okul müdürümüz sınıf öğretmenlerini çağırdı. Evde eğitim alması gereken, eğitimine ara verilmiş bir öğrenciden bahsetti. Emirhan, akran zorbalığıyla karşılaştıktan sonra içine kapanmış ve kimseyle iletişim kurmamış. 14 yaşına kadar hiç kimseye bir kelime etmemiş. Benim Emirhan’ı tanımama sebep olan bu durum beni derinden etkiledi.”

Sibel Özkök, babasının da benzer bir durumu olduğunu belirterek, “Emirhan’ı en iyi sen anlarsın, bence ona yardımcı olmak sana da iyi gelir” diyen okul müdüründen destek gördü. Emirhan’ı babasının durumuyla karşılaştıran Özkök, çocuğun konuşma sürecine destek vererek onunla bağ kurmayı başardı.

İlk buluşmalarında Emirhan’ın ilgi alanlarını keşfetmeye çalışan Sibel Özkök, çocuğa Trabzonspor sevgisini fark ederek futbol temalı hediyeler alarak iletişim kurmaya başladı. Uzun süre suskun kalan Emirhan, öğretmeniyle kurduğu özel iletişimle adım adım konuşmaya başladı. Sibel Özkök, Emirhan’ın gelişim sürecinde önemli bir rol üstlenerek ona yazma ve konuşma becerilerini kazandırdı.

Kendi öğle yemeklerini Emirhan’la paylaşarak sosyal yönlerinin gelişmesine katkıda bulunan Sibel Özkök, “Emirhan’ın ilerleme göstermesi beni çok mutlu ediyor. Onunla geçirdiğim her an benim için değerli” dedi. Emirhan’ın mezuniyetine katılamadığı anı yaşayan Özkök, evde özel bir mezuniyet töreni düzenleyerek çocuğunun mutluluğuna ortak oldu.