Filistin Krizi ve Ortadoğu’daki Gelişmeler

Efkan Ala'dan CNN TÜRK'e özel açıklamalar: Cinayet şebekesi hızla durdurulmalı


Efkan Ala: Filistin’deki Gelişmeler ve Bölgedeki Kriz

İçişleri Bakanı Efkan Ala, son günlerde yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Haniye uğradığı saldırıyla şehit oldu. Bu saldırı küresel bir kriz. Allah’tan rahmet diliyorum, cinayet şebekesini de şiddetle lanetliyorum. Türkiye Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır. Cinayet şebekesi hızla durdurulmalı.”

“Dün de Beyrut’a saldırı oldu ve Hizbullah’ın ikinci adamına suikast gerçekleştirdiler. Bir yandan içeride inanılmaz bir katliam gerçekleştiriliyor, çocuklar 1 yıldır öldürülüyor. Bir yandan insanlar yerinden yurdundan ediliyor. Hastaneler, okullar vuruluyor, sığınma kampları vuruluyor. Orayı acımasızca yok ediyor. Çocuk katili diye de gittiği yerlerde protesto ediliyor. Uluslararası mahkemeler de bunu teyit etti. Yüksek bir sesle oradaki zulmü bütün dünya ifade ediyor. Uluslararası sistem harekete geçmiyor. Başta ABD olmak üzere büyük güçler bu katliamların arkasında duruyor.”

“Ortadoğu’da tesadüfler bile planlıdır. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Bu facianın alkışlanmasıdır, soykırımın alkışlanmasıdır. İnsanlığın yüz karasıdır. Aynı zamanda bir de çocuk katliamlarını örtbas etmek için krizi daha da yükseltiyor. İsrail güvenliği diyenlere sormak lazım, neden bu kadar savaşı yayıyor? Kendi bakanlarının yaptıkları açıklamalarda bunu İsrail’in yaptığı anlaşılıyor. Şu an 3 bakanı açıklama yaptı ve bunun doğru bir saldırı olduğunu, kendileri tarafından yapıldığını ima ettiler.”

“Bu saldırının olduğu günlerde Türkiye’nin de önemli inisiyatif aldığı ateşkes görüşmeleri alınıyordu. Önemli mesafe alınmıştı. Haniye olumlu bakıyordu ve çaba sarf ediyordu ateşkes için. Aslında tek taraflı bir saldırı var. Bir işgalin ötesine geçti, kitlesel soykırım yapılıyor. Ateşkes müzakerelerinde önemli mesafe alınmışken ve en önemli aktörlerden biri Haniye iken bu saldırı yapılıyor.”

“İslam dünyasındaki dağınıklık tahammül edilir gibi değil. Harekete geçirmek için cumhurbaşkanımız defalarca çağrı yaptı, toplantılar yapıldı. Filistin davasının hepimizin davası olduğunun altını çizdi. Bu kadar petrol gücü, nüfus dikkate alınınca ciddi bir iş birliği olsa cinayet şebekesi durdurulabilir. Bu gücü harekete geçirmek istiyoruz.”

“İsrail burada barış istemiyor. İsrail yayılmak, buraları işgal etmek istiyor. Netanyahu ve bu politikası orada durmayacaktır. Orada bu saldırılar başlamadan önce Netanyahu zor durumdaydı. İçeride gösteriler vardı, yolsuzluk suçlamaları vardı. Bu işgaller onun durumunu tahkim etti. Bu barış istemeyen, yayılmacı anlayıştır.”

“ABD’de seçimler yaklaşınca İsrail Filistin’de daha fazla saldırı yapmaya başlamıştır. İşgal alanlarını da seçim dönemlerine getirmiştir. Çünkü oradaki lobi ilişkilerinden siyasal açıdan, diplomatik açıdan orta Doğu’dan yayılmacı olarak yararlanmak istiyor.”

“Orta Doğu’da barışlar sonsuz olmaz. Anlaşmalar da anlaşmalar da çok uzun sürmez. Suriye kendi yaptı bunları. Kendi içindeki savaş, içeriyi yönetememe durumu Suriye’nin üçte birinin dışarı gitmesini zorunlu kıldı. Suriye 2010’lardan beri yanıyor. Ülke tarumar oldu. Biraz zorunlu olarak durulma yönünde fakat içeride çok sorunlar var. Biz Suriye ile birlikte yaşamak mecburiyetindeyiz.”