Seçim Kampanyaları Hız Kazandı: Liderler Hangi İllerde Mitingler Düzenliyor, Hangi Okullarda Oy Kullanacaklar?

Liderlerin miting maratonu nefes kesti

6 Şubat depremlerinde meydana gelen acıların ardından seçim kampanyalarının düşük tempoda geçmesi bekleniyordu. Ancak afet bölgesinde atılan adımlar ve normalleşme süreciyle birlikte partiler de miting programlarını arttırdılar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 11 Nisan’da milletvekili aday tanıtım toplantısının ardından mitinglerine başladı. Malatya’dan başlayarak deprem bölgesindeki illeri birkaç kez ziyaret ettikten sonra 30’a yakın şehirde açılış, temel atma toplantıları veya miting gerçekleştirdi. Kampanya haftalarında bazen bir günde üç şehir ziyaret eden Erdoğan, yarın Ankara ve cuma günü İstanbul’un ilçelerinde olacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 2 Mayıs’ta Ağrı ve Van’dan başlayarak İzmir, Sinop, Ordu, Niğde, Denizli, Mersin, Muğla, İstanbul, Kırşehir, Kırıkkale, Antalya, Adana, Bolu, Düzce ve Sakarya’da mitingler yaptı. Kılıçdaroğlu da programında bir güne üç miting sığdırdığı günler oldu. Pazar gününden önce Aydın, Kütahya, Sivas ve Samsun’a da gitmesi planlanan Kılıçdaroğlu son mitinglerinden birini cuma günü Ankara’da gerçekleştirecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise seçim kampanyası süresince üç haftada 48 ili ziyaret etti. Bugünkü Çanakkale ve Trabzon programlarının ardından yarın Denizli ve cuma günü ise Yozgat ziyaretiyle il sayısını 52’ye çıkaracak. İYİ Parti yetkilileri, Akşener’in iki yıla yayılan programında 81 ili iki kez ziyaret ettiğini belirttiler.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk mitingini 4 Eylül 2022’de Sivas’ta gerçekleştirdi. Bu temayla, 5 Şubat 2023 tarihine kadar 11 şehirde miting yapan Bahçeli, kampanya kapsamında 34 ile ziyaret gerçekleştirdi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, seçim kampanyası başlangıcında “Bir otobüs, bir telefonla muhalefet yapıyorum” diyerek otobüsüyle birçok şehir gezileri düzenledi. Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan da otobüsle bazen bir günde birkaç ili ziyaret etti.

Yeşil ve Sol Parti logosuyla seçime giden Emek ve Özgürlük İttifakı, “eş genel başkanlık” modelinin de katkısıyla miting programları için çok ayaklı yapısını kullandı. Pazar günü İstanbul başta olmak üzere Batman, Manisa, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Balıkesir, Tekirdağ ve Bursa’yla birlikte 9 farklı şehirde miting yaptılar.

Liderler açısından yüksek tempolu ve sahada rekabetçi geçen seçim kampanyasının, Türkiye’de zaten düşük olmayan sandığa katılımını arttırabileceği belirtiliyor. Son seçimlerde, Türkiye’de cumhurbaşkanını halkın seçtiği 2014 seçimlerine yüzde 74.1, 2018 seçimlerine yüzde 86.2 katılım olmuştu.

Liderlerin oy kullanacağı adresler de belli oldu. Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimde İstanbul’da oyunu kullanacak. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da Arjantin İlkokulu’nda oy verecek. Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ve ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan Ankara Çankaya’da oy kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara’da Anıttepe Ortaokulu’nda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İstanbul Üsküdar Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu İstanbul Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlkokulu’nda, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Ankara Bilkent’te Emlak Bankası Ortaokulu’nda ve Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan Ankara Çankaya’da Rıdvan Ege Anadolu Lisesi’nde oy kullanacak. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Ankara Çankaya’da Ayten-Şaban Diri İlkokulu’nda oy kullanacak.