YSK, Olağanüstü İtiraz Sürecinin Tamamlanmasının Ardından 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi Kesin Sonuçlarını Açıklayacak

Gözler milletvekili kesin seçim sonuçlarında

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarını, olağanüstü itiraz süreçlerinin tamamlanmasının ardından ilan edecek. Yeni parlamento da YSK’nın kesin sonuçlarını açıklamasından üçüncü günün sonunda saat 14.00’te yemin ederek göreve başlayacak. YSK Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinin ilan edilmesi için yapılan sürecin sona erdiğini belirterek, “Kesin sonuçlar için, olağanüstü itirazlara gelen dosyaları bugün (pazartesi) görüşüp dosyaların akıbetine göre bir şey söylemek mümkün olur. Bugün (pazartesi) ya da yarın diyelim.” dedi.

Sandık kurullarının kararlarına karşı ilçe, il ve YSK’ya itiraz hakkı tanınmıştır. Milletvekili seçimlerine ilişkin olağanüstü itirazlarla birlikte dört aşamalı bir itiraz süreci yürütülmektedir. İlçe seçim kurulları, 14 Mayıs’taki seçimlere ilişkin itirazları 16 Mayıs’a kadar toplamıştır. Daha sonra il seçim kurulları, itirazları görüşüp karara bağlamak için 19 Mayıs’a kadar süre vermiştir. YSK ise il seçim kurulları kararlarına itirazları, 24 Mayıs saat 17.00’ye kadar kabul etmiştir.

İtiraz sürecinin dördüncü aşamasında YSK bulunmaktadır. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 130. maddesinde düzenlenen süreler uyarınca, 14 Mayıs milletvekili seçimleri içinde olağanüstü itiraz süreci de yürütülmektedir. 21 Mayıs Pazar günü başlayan süre, 7 gün sürmektedir ve sürecin sona ermesiyle birlikte YSK, yapılan tüm itirazları karara bağlamak için dün toplanmıştır.

Dikkat çeken bir diğer husus ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan yerel seçimlerde, Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin 729 oy farkıyla kazanmasıdır. Ancak AK Parti ve MHP, “tam kanunsuzluk” iddiasıyla YSK’ya olağanüstü itirazda bulunmuş ve YSK, 6 Mayıs 2019’da AK Parti’nin itirazını sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu gerekçesiyle kabul etmişti. YSK, 4’e karşı 7 oyla seçimi iptal ederek, 23 Haziran 2019 Pazar günü yenileme seçimi yapılmasına karar vermişti. İmamoğlu, yenileme seçimini açık farkla kazanmıştı.