Dünya Liderleri Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeniden Seçilmesini Kutluyor

Biden ve Putin’den tebrik telefonları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından dünya liderlerinden tebrik telefonları alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Erdoğan’ı arayarak seçim başarısını kutladı ve sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi. İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da önemli hale geldiğini belirterek, iki ülke arasındaki konularda işbirliğini ilerletme konusunda mutabık kaldı. Biden ayrıca, F-16 savaş uçakları meselesini çözmek için çalışacaklarını ve İsveç’in NATO üyeliğini onaylamalarını istediğini de belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısını kutladı ve Türkiye-Rusya ilişkilerinde işbirliğini geliştirme konusunda anlaştılar. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Erdoğan’ı tebrik ederek, Türkiye ile ortak konuları ilerletmek istediklerini ve NATO müttefikleri olarak iki ülke arasındaki yakın bağlara dikkat çekerek Berlin’e davet etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Erdoğan’ı tebrik ederek, Türkiye-Fransa ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldılar. Katar Emiri Şeyh Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas da Erdoğan’ı arayarak seçim başarısını kutladılar.

Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ilişkileri daha da pekiştirecek gibi görünüyor.