Dünya Tütünsüz Günü’nde Sağlık Bakanlığı, tütün ürünlerinin dünya genelinde 1.3 milyar kişi tarafından kullanıldığını açıkladı. Kullanıcıların yüzde 80’i genellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor ve bu ülkeler tütün ürünü kullanımına bağlı hastalık ve ölüm yükünün en yüksek olduğu yerlerden. Türkiye’de 15 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 70’i tütün ürünü kullanmıyor. Ancak tütün ürünü kullanımı, dünya genelinde her gün 22 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Kullanımın neden olduğu hastalıklar arasında kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH ve pek çok erken ölüm vakası yer alıyor. Tütün endüstrisi, tütün yetiştiriciliği yoluyla giderek artan küresel gıda krizine katkıda bulunarak zarar veriyor. DSÖ tarafından verilen bilgiye göre, tütün ürünü kullanımına bağlı toplam ekonomik kayıp yıllık 1.4 trilyon dolar.
Tütün endüstrisi, tütün yetiştiriciliği için orman yakmak zorunda kalıyor, her yıl 600 milyon ağaç kesiliyor ve verimli tarım toprakları zarar görüyor. Çoğunluğu plastik olan 2 milyon ton tütün ürünü ambalaj atığı oluşuyor ve bu atıklar çevreye zarar veriyor. Tütün üretimi pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketimi gerektiriyor ve tek bir sigara tütününün yetiştirilmesi, üretimi, nakliyesi için yaklaşık 3.7 litre su kullanılıyor. Aynı zamanda tütün endüstrisi dünyada her yıl yaklaşık 22 milyar ton su tüketimine yol açıyor.
Sigara izmaritleri dünya çapında en sık atılan çöpler arasında yer alıyor ve su kaynakları ve doğa açısından büyük bir risk oluşturuyor. Her yıl 4.5 trilyon sigara izmariti atığı oluşuyor ve tamamı sulara ve toprağa karışıyor. Söndürülmemiş sigara izmaritleri, yangınların önemli bir nedeni olduğu gibi, doğaya zarar veren pek çok tehlikeli kimyasal madde içeriyorlar. Bu nedenle DSÖ, tütün endüstrisinin doğaya ve çevreye verdiği zararları öne çıkararak, “Tütüne değil yiyeceğe ihtiyacımız var” temasını seçtiği 31 Mayıs’ı Dünya Tütünsüz Günü ilan etti. Herkesin sağlıklı bir gelecek için tütün kullanımında azaltmaya yönelik adımlar atması gerekiyor.