Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’in Milli Takıma Katılmama Cezalarının Ağır Sonuçları

TBF'den ceza alan Shane Larkin ve Scottie Wilbekin'in kayıpları büyük! "Devşirme oyuncu" statüsünü kaybettiler

Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun davet edilmelerine rağmen A Milli Erkek Basketbol Takımı kafilesine katılmayan Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’e verdiği cezanın ağır bir şekilde kulüplere ve iki oyuncuya yansıdığı ortaya çıktı. Başantrenör Ergin Ataman’ın da tepki gösterdiği bu durum, iki oyuncunun 5 maçtan men cezası aldığını gösteriyor. Ancak, ceza bununla sınırlı değil, çünkü bu oyuncular aynı zamanda “devşirme oyuncu” statülerini de kaybetmiş oldular.

Basketbol Müsabaka Talimatı’nın 10. maddesinin 8. fıkrasına göre, Türk vatandaşlığına geçtikten sonra milli takımlarda oynamış ve kulüplerinde Türk oyuncu statüsünde olan isimler, milli müsabakalara katılmama nedeniyle Disiplin Kurulu tarafından cezalandırıldıklarında bu haktan mahrum bırakılıyorlar. Wilbekin ve Larkin, Tahkim Kurulu’na başvurma hakkına sahip.

Milli Takım başantrenörü Ergin Ataman, Larkin ve Wilbekin’in takıma katılmamaları üzerine şu şekilde tepki gösterdi: “Larkin, başlangıçta kampa katıldı, ancak sağlık kontrollerinde dizinde önemli bir kemik ödemi tespit edildi. Wilbekin ise bütün çağrılara rağmen milli takıma katılmayı reddetti. Ne yapabileceğimiz konusunda elimizden bir şey gelmiyor, kimseyi zorla getirip ‘gel, milli takımda oyna’ diyemeyiz.”

Şimdi gözler Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nda. Türkoğlu, iki oyuncunun milli takıma katılmama süreciyle ilgili elemelerden sonra detaylı bir açıklama yapacağını söyledi. Türkoğlu, “Biz TBF olarak bu oyunculara milli takımda oynayabilmeleri için bazı avantajlar sunuyoruz ve bunun sonucunda bu oyuncuların milli takımda yer almaları gerekiyor, ta ki sakatlanana kadar. 20 Ağustos’tan sonra her şeyi kamuya açıklayacağım, bunu herkesin aklında şüphe olmasın” dedi.