Antalya Saat Kulesi’nin Orijinal Saati Bulundu ve Restorasyon Çalışmaları Başlıyor

Kayıp tarihi saatin ikizi evine dönüyor

Antalya’nın en önemli sembolü olan tarihi saat kulesi, Helenistik dönemde inşa edilmiş burçlar üzerinde yer alır. Bizans döneminde kule kısmı eklenen saat kulesi, 2. Abdülhamid döneminde tamamlanmıştır. Ancak, restorasyon sırasında yapıdaki saatlerin orijinal olmadığı ortaya çıktı. Antalya Valiliği bu durumu tespit etti ve bir araştırma başlattı.

Yurtiçi ve yurtdışında yapılan araştırmalar sonucunda, bir koleksiyonerin elinde Antalya Saat Kulesi’nin birebir aynısı olduğu tespit edildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü ve Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Saat kulesinin restorasyonu sırasında orijinal saate ait hiçbir veri bulunamadı. Koleksiyonerden saatin mekanizmasını aldık ve diğer parçaları yeniden yaparak saat kulesine yerleştireceğiz” dedi.

Saatin bakım ve onarımı ise uzun yıllardır Türkiye ve yurtdışında saat tamiri alanında faaliyet gösteren Recep Gürgen tarafından yapılacak. Gürgen, Antalya Saat Kulesi’ne ait saatin birkaç ay içinde tekrar çalışır duruma getirileceğini ve bulunan saatle birebir aynı olduğunu belirtti.

Antalya Saat Kulesi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında 22 metre yüksekliğindeki kuledeki saatlerin orijinal olmadığı ortaya çıkmıştı. Orijinal saatin mekanizmalarının kaybolmuş olabileceği düşünülürken, yerine takılan saatlerin plastik olduğu tespit edilmişti. Bu tespitin ardından Antalya Valiliği, orijinal saate ulaşmak için geniş kapsamlı bir çalışma başlatmıştı.