Okulöncesi Uyum Haftasında Çocukların Okula Hazırlanması ve Ayrılık Travmasının Önlenmesi Önemlidir

Okullarda ‘uyum zamanı’: Ayrılık travmasına dikkat

Okulöncesi eğitim ve birinci sınıfa gidecek milyonlarca çocuk, 4 Eylül’de başlayacak olan ‘Uyum Haftası’ ile eğitim hayatlarına ilk adımlarını atacaklar. Konuyla ilgili olarak, Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bu süreçte velilere büyük sorumluluklar düşmektedir.”

Okul öncesi dönem, çocukların bağımsızlık kazanmaya başladıkları ilk sosyal çevredir. Ani bir ayrılık yaşamaları, “ayrılık travması” olarak adlandırdığımız bir durumu tetikleyebilir. Bu yüzden, bu ayrılıkların mümkün olduğunca nazik, ılımlı ve doğru hazırlıklarla yapılması son derece önemlidir. Nazik bir geçiş, son dakikada okul kapısında yapılacak bir şey değildir. Çocuğu okula hazırlarken, sadece oyun ve eğlence değil, kuralların da olduğu doğru bir şekilde anlatılmalıdır.

“Alışır” düşüncesiyle çocuğun ağlarken okula bırakılması ve sınıfa anne babanın kucağında götürülmesi, en büyük hatalardan biridir. Özellikle çocuğun kucaktan koparılarak alınması, bir süre sonra susup uyum sağlamış gibi görünse de aslında çaresizlik duygusunu öğrenir. Bu durum, güven duygusunu da zedeler. İlk gün ailenin bahçede beklemesi ve çocuğun kısa sürelerle istediği zaman anne babasına ulaşabileceğini bilmesi önemlidir. İkinci gün ise çocuğa ulaşılabilir bir konumda bulunmak faydalı olacaktır.