Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaptığı açıklamalarda anaokulu erişimindeki artışa vurgu yaptı. Göreve geldiği dönemde 3 yaşta okullaşma oranı yüzde 9, 4 yaşta yüzde 16 iken, 5 yaşta bu oran yüzde 65 idi. Bakan Selçuk’un açıklamalarına göre, 6 bin 700 yeni anaokulu yapımı gerçekleştirilerek 9 bin 482 anaokulu oluşturulmuş, böylece erişim problemi çözülmüş ve fırsat eşitsizliğinin önüne geçilmiştir. Ayrıca, 6 Şubat tarihi itibarıyla tüm Türkiye’de okulöncesi öğrencilere ücretsiz yemek verildiği bilgisi de verildi.
Devlet okullarıyla özel okullar arasındaki algıya da değinen Bakan Selçuk, özel okulların bazılarının daha iyi eğitim verdiğini ancak devlet okullarının da her zaman özel okullardan daha iyi olduğunu belirtti. Eğitim ve fırsat eşitliğini güçlendirmek için yapılan sosyal politikalara da değinen Bakan Selçuk, burs, ücretsiz kitap, yardımcı kaynak, ücretsiz yemek ve taşımalı eğitim gibi uygulamaların faydalarını açıkladı.
Bakan Selçuk, son 6 ayda kurulan erken uyarı ve takip sistemi hakkında bilgi vererek, yapay zekâ desteğiyle çocukların akademik başarısı, devamsızlık durumu ve ailelerinin ekonomik durumuna göre okul dışına kayabilir, okulu terk edebilir potansiyeli olan çocukları belirlediklerini ifade etti. Bu sistem sayesinde, lisedeki okullaşma oranının yüzde 90’dan yüzde 99.4’e çıktığı belirtildi.
Eğitim yatırımlarına da değinen Bakan Selçuk, son 2 yılda İstanbul’da 27 milyar TL’lik bir yatırım yapıldığını ve yıkım kararı olan hiçbir okulun kapatılmadığını söyledi. Ayrıca, kayıt olması gereken ancak kayıt olmayan zorunlu eğitim öğrencilerinin sayısının 94 bin 984 olduğu ve bu rakamın düşürülmeye çalışıldığı bilgisi verildi.
Son olarak, Bakan Selçuk, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk aşaması olan TYT sınavının yılda birden fazla yapılması konusunda çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Dolayısıyla, sınav baskısının azalacağı ve öğrencilerin en yüksek aldığı puanın geçerli olacağı düşünülmektedir.