Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu Büyüyor

Marmara’nın dibinden mesaj var: Müsilaj yüzeye geliyor

Marmara Denizi’nde Müsilajın Tehlikeli Yayılımı Devam Ediyor

Bilim insanları, İstanbul Adalar açığında 60 metre derinlikte bulunan istasyondan alınan numunelerle Marmara Denizi’nin derinliklerinde müsilajın yaygın ve yoğun olduğunu belirledi. Ayrıca, oksijen seviyesindeki azalmanın deniz canlıları için tehlike oluşturduğu tespit edildi.

‘Bilim 2’ gemisinde gerçekleştirilen müsilaj çalışması, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsu Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu üyesi Prof. Dr. Barış Salioğlu tarafından yerinde izlendi.

Prof. Dr. Barış Salioğlu, yaptıkları araştırmalar sonucunda Marmara Denizi’nde müsilajın 2021 yılına göre daha az yoğunlukta olduğunu ancak bütün havzaya yayıldığını belirtti. Salioğlu, “Müsilaj şu an yüzeyde değil, ancak ileride yüzeyde görülebilir. Şimdilik 15-30 metrelerde sınırlı bir dağılım gözlemliyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte müsilajın yayılımının artması bekleniyor. Ayrıca, oksijen seviyelerindeki düşüş devam ediyor” dedi.

Prof. Dr. Barış Salioğlu, Marmara Denizi’nde kirlilik ve avcılık baskısının azaltılması gerektiğini vurguladı. Öte yandan, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Mantıkçı da haziran ve temmuz aylarında kriz yaşanabileceğini, balık ölümlerinin artabileceğini ve deniz ekosisteminde bir iyileşme olmadığını belirtti.