Tarım ve Orman Bakanlığı, insan faaliyetleri ve tükettiğimiz ürünler için doğrudan veya dolaylı olarak kullanılan su miktarını ölçmek için su ayak izi yöntemini kullanıyor. Mavi, Yeşil ve Gri olmak üzere üç farklı bileşenden oluşan su ayak izi, Türkiye’de güncel miktarlarının belirlenmesi ve su kaynaklarının verimli kullanımı için önem taşıyor. Havzaların su ayak izlerinin azaltılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planı, başarıyla uygulanıyor. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde Büyük Menderes Havzası’nda başlatılan havza ölçekli su ayak izi çalışması tamamlandı ve diğer havzalarda da 2025 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.
Yeşil su ayak izi yağmur suyu tüketimini ifade ediyor. Herhangi bir üründe veya günlük bir alışkanlıkta tükettiğimiz suyun kaçının yağmur suyu kaynaklı olduğunu ifade ediyor. Mavi su ayak izi, üretimde kullanılan yer altı ve yüzey sularının hacmini belirtirken, Gri su ayak izi ise kirlilik yükünün azaltılması için kullanılan tatlı su miktarını gösteriyor. Örneğin, bir kilogram biftek üretmek için yaklaşık 15 bin litre su gerekiyor. Bu suyun yüzde 93’ü Yeşil, yüzde 4’ü Mavi ve yüzde 3’ü Gri su ayak izinden oluşuyor.
Su ayak izinin doğru hesaplanması, tatlı su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için oldukça önemlidir. Türkiye’de su ayak izi yöntemiyle, su kaynaklarının daha verimli kullanılması için yapılan çalışmaların sonuçları bekleniyor.