28. Dönem Parlamentosu Yeni Milletvekilleri İçin Yemin Ediyor

Meclis’te üç yemin töreni

Bugün saat 14:00’te düzenlenen yemin töreniyle 28’inci dönem parlamentosu yeni milletvekillerini kabul edecek. Törene MHP lideri Devlet Bahçeli başkanlık yapacak ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da locada yerini alacak. Görevlendirme gereği öncelikle Bahçeli ve Başkanlık Divanı üyeleri yemin edecek ve ardından engelli milletvekilleri için öncelik tanınacak. Daha sonra ise milletvekilleri, seçim çevreleri ve soyadlarının alfabetik sıralamasına göre yemini tamamlayacak.

Ankara’ya gelindiğinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulacak. Törenin yaklaşık olarak 11 saat süreceği planlanıyor. Cumhurbaşkanı geleneksel olarak Atatürk anısına saygı duruşunda bulunacak ve günlük programını tamamlamak için Meclis’ten ayrılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile AK Partili 15 bakanın makamları dolu olduğu için bugün yemin etmedikleri öğrenildi. Bakanların pazartesi günü devir teslim töreninden sonra salı günü Meclis’te yemin edecekleri açıklandı.

Cumartesi günü, Meclis Genel Kurulu Cumhurbaşkanı andı için toplanacak. Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı mazbatasını Başkanlık Divanı’nda Erdoğan’a takdim edecek ve Erdoğan’ın yeni kabineyi cumartesi gecesi açıklayacağı tahmin ediliyor. Pazartesi günü bakanlıklarda devir teslim törenleri yapılacak ve salı günü Meclis’te eski bakanlar yemin edecek.

TBMM üyelerinin yemin metni; “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim,” şeklinde olacak.