8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı Yarın Yapılacak: Son Dakika Bilgileri ve Tavsiyeler

Bugün LGS günü! İlk oturum başladı

Yarın yapılacak olan 8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için öğrencilerin hazırlıkları tamamlanırken, sınavın ayrıntıları da netleşmeye başladı. Bu yıl sınav, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda 8. sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konuları içerecek. Adaylara yarın 75 dakika sürecek birinci oturumda, 20 Türkçe, 10 T. C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil sorusu yöneltilecek. İkinci oturum ise 80 dakika sürecek ve 20 matematik ve 20 fen bilimleri sorusundan oluşacak. Sınavda tırnak içindeki bölümler alıntı olduğu için aynen kullanılmıştır.

Sınava kaç öğrencinin gireceği net olarak bilinmese de, Türkiye genelinde kayıtlı bir milyon 246 bin 429 8. sınıf öğrencisi bulunuyor ve katılımın bir milyonun üzerinde olması bekleniyor. Sınav, 81 ilde düzenlenecek ve geçerli kimlik kartı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Kimlik sorunu yaşayabilecek adaylar için, nüfus müdürlükleri sınav günü öğlene kadar açık kalacak.

Saat 09:45’ten sonra sınav salonuna gelen adaylar sınava alınmayacak ve her sınav merkezinde başlama ve bitiş saatleri öğrencilerin görebileceği şekilde tahtaya yazılacak. Sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında adaylar sınav salonundan çıkamayacak. Sınavın ardından öğrenciler, sonuçlarını 8 Temmuz tarihinde öğrenebilecekler.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen adaylar için özel kararlar alındı ve bu adaylar istemeleri halinde farklı illerde sınava girebilecekler. Bu bölgedeki adayların bazıları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen okullarda sınava girecekler. Sınava girmesine izin verilen 67 bin adayın zarar görmediği 71 ilde sınava gireceği öngörülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısıyla başa çıkabilmeleri için uzman rehber öğretmen ve psikolojik danışmanların çeşitli önerilerde bulunduğu bir broşür hazırladı. Sınava en geç yarım saat kala sınav merkezinin önünde hazır bulunmanın önerildiğini ve sınav anında ilk 15 dakika içerisinde gelen adayların katılımına izin verileceğini ancak ek süre tanınmayacağını da belirtmek isteriz.