ABD’de Kapanan Hükümetin Etkileri: Milyonlarca Çalışan ve Ekonomi Zorlu Bir Sürece Giriyor

ABD’de bütçe krizi: Devlet kapanabilir

Senato, kısa vadeli bütçe uzatması için iki partili bir öneri üzerinde çalışırken, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi üyeler bu öneriye karşı çıktı. Temsilciler Meclisi’ndeki önerinin kabul edilmesi için şu anda yeterli oy olmadığı bilinmektedir. Anlaşma sağlanamazsa, federal bütçenin 30 Eylül gecesi tükenmesiyle birlikte hükümet kapanacak.

Bu durumda, kolluk kuvvetleri personeli gibi hayati görevlerde bulunan çalışanlar dışında, milyonlarca memur ve sözleşmeli işçi mali açıdan zorlu bir süreçle karşı karşıya kalacak. Tahminlere göre, kapanma sırasında yaklaşık 2,1 milyon federal çalışanın maaşları ödenemeyecek, ancak kapanma sona erdikten sonra gecikmiş şekilde maaşlarını alabilecekler. Ayrıca, yaklaşık 4 milyon federal sözleşmeli işçi geriye dönük maaşlarını da alamayacak.

Hafta içinde Goldman Sachs’in yaptığı tahmine göre, hükümetin kapanma ihtimali yüzde 90’ın üzerinde ve kapanmanın üç haftadan daha uzun sürebileceği öngörülüyor. Ayrıca, her hafta süren kapanma, ABD’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na negatif etki etmektedir ve GSYİH’nın her hafta yüzde 0,2 puanlık düşüş yaşayacağı bildirilmektedir. ABD’de hükümet en son 2018’de Donald Trump yönetimi sırasında kapandı ve bu kapanma 35 gün sürdü.