“Eris Varyantı: COVID-19’da Solunum Yolu Enfeksiyonları Artıyor”

Artık virüsü tanıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın video açıklamasını paylaşarak şunları söyledi:

COVID-19 salgınının mutasyonları ve Eris hakkında konuşan Prof. Dr. Ateş Kara, “İlk başlarda virüsü ve vücudumuzun tepkisini tam olarak anlayamıyorduk ve bu ağır hastalıklara neden olabiliyordu. Ancak zamanla virüs daha hızlı yayılmaya başladı. Özellikle Eris varyantıyla karşılaştığımızda şöyle bir durumla karşılaşıyoruz: virüs artık solunum yolu enfeksiyonları şekline dönüşüyor. Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve hafif burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri öne çıkıyor” dedi.

Eski varyantlardan farklı olarak, bu varyantın genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle seyrettiğini ve klinik tablonun risk altındaki gruplarda ağır seyredebileceğini ama genellikle hafif seyrettiğini belirten Kara, şu uyarıları yaptı:

“Bu sebeple hijyen kurallarına uymamız, hasta veya hasta olduğunu düşündüğümüz kişilerin maske takması, kalabalık ortamlardan uzak durması önemli bir önlem olacaktır. Eris varyantının üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olması, hastane yatışlarında artışa yol açabilir, ancak pandeminin başlangıcındaki ağır seyri ve ölümlere neden olan dönemlerde alınan tedbirlere şu anda en azından ihtiyaç olmadığını belirtmek mümkün.”

Bu açıklamalar, Koronavirüs salgınında yeni bir varyantın ortaya çıkmasının solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabileceğini ve tedbirlerin önemini vurgulamaktadır.