Fahrettin Koca’nın Açıklamaları: İstanbul’da Nadir Hastalıklar Hastanesi Kuruluyor, Aile Diş Hekimliği Uygulaması Genişliyor ve Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri Hayata Geçiyor!

Bakan Koca açıkladı: SMA’lılara ‘gen terapisi’ başlıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda, nadir hastalıkların tedavisi için İstanbul’da yeni bir hastanenin kurulduğunu duyurdu. Bu hastanede hücre ve gen terapilerinin uygulanacağını, ayrıca hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçların üretileceği bir tesisin de bulunacağını belirtti. Koca ayrıca, SMA hastalığına yönelik ilaçların faydalarının ispat edildiğini ve hangi hasta grubunda kullanılabileceğinin SMA Bilim Kurulu tarafından tespit edildiğini ifade etti. Bu doğrultuda, etkili olduğu bir hasta grubunda ilacın yakında uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Koca, ayrıca aile diş hekimliği uygulamasının da tüm Türkiye genelinde başladığını ve yaklaşık 10 bin kişiye bir aile diş hekiminin atanacağını belirtti. Projede, 8 ila 10 bin arası aile diş hekiminin görev alacağı ve halihazırda görev yapan diş hekimlerinin yanı sıra yeni alımların da yapılacağı bilgisini verdi.

Sağlık Bakanı ayrıca, Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri’nin kurulması için yönetmeliğin yayımlandığını ve 80 yaş üstü vatandaşlar için hayata geçirileceğini açıkladı. Her 250 kişi için bir yaşam merkezi, bir hekim, iki hemşire ve bir tıbbi sekreterin planlandığı bu uygulamada, hastaların sağlık sorunları takip edilecek ve gerektiğinde evlerinde ziyaret edilecekleri belirtildi. Bu uygulamanın yeni başladığını da sözlerine ekleyen Bakan Koca, vatandaşların sağlık sorunlarına daha etkili bir şekilde çözüm sunmayı hedeflediklerini belirtti.