“Konut Üreticileri ve Yatırımcıları Kiralama Modeline Sıcak Bakıyor: Vergi Avantajları Yeterli Değil!”

Müteahhitlerin de gündeminde 'fren' var... Kiralama formülüne yeşil ışık

Kiralık Evi Sorunu Konuşuluyor: Konut Üreticileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, devlet tarafından yeni bir modelle gayrimenkul geliştiren firmaların konut üretip kiralamasının sağlanması fikrini olumlu karşılıyor. Vergi avantajlarının tek başına yeterli olmayacağına dikkat çeken Elmas, devletin uygun fiyatlı finansman temin etmesinin de gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kiralama yapmak yerine işin üretim tarafında kalınması gerektiğine vurgu yaparken, PASHA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Avrupa’daki bankaların 30 yıla kadar uygun maliyetli finansman sağladığını ve benzer avantajların sağlanması halinde sistemin de işleyebileceğini ifade ediyor.

Konut piyasasında arzın yetersizliği ve yüksek kira artışlarına yeni bir formula ihtiyaç duyuluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan misilleme modeli kapsamında, vergi avantajlarının yanı sıra kiralama amaçlı üretilen konutlar için de bir teşvik planı hazırlanıyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, devlet desteği ile birlikte sektör temsilcilerinin kiralama modeline karşı olmadığını fakat vergi avantajlarının tek başına işe yaramayacağına dikkat çekiyor. Elmas’a göre, devletin uygun fiyatlı finansman temin etmesi gerekiyor. Piyasaya yeni konut arzının eklenmesinin zaman alacağı belirtiliyor, dolayısıyla İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, fonların devreye girmesi gerektiğini ifade ediyor. PAŞA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, kiralama fikrine destek veriyor ve benzer teşviklerin Avrupa’da uygulandığını belirtiyor.

Anlaşılır bir Türkçe ile yazılan bu haberde, ülke genelinde yüzde 50’yi aşan, İstanbul’da kimi ilçelerde yüzde 300’ü bulan kira artışında, gayrimenkul geliştiren firmaların geçtiğimiz yıllarda frene basması nedeniyle ihtiyaç kadar üretim yapamaması ana neden. HÜRRİYET gazetesi kiralık ev sorununu gündeme getirerek öncü rol üstleniyor. Gazetenin haberlerinde, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle artan kiralık ev ihtiyacı, göçmenlerden gelen talep ve kimi fırsatçı ev sahipleri fiyatlarda etkili olduğu belirtiliyor.