Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA taramaları hakkında açıklamalar yaptı!

Bakan Koca'dan Mansur Yavaş'a SMA tepkisi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Örnek olmak ne kadar değerliyse örnek almak da o kadar değerlidir” diyerek, SMA tarama testleriyle ilgili tartışmaları sonlandırmak istedi. Bakan Koca, yaptığı açıklamada, “SMA taramaları sadece evlenecek çiftlere değil yeni doğan bebekler için de merkezi programa alınmış ve Bakanlığımızca etkin şekilde yürütülmektedir” ifadelerine yer verdi.

Bakan Koca, paylaşımının devamında, “Hastalıkların toplumda taramalarının yapılması bir halk sağlığı görevidir ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce yürütülür. Bu faaliyetlere katkı sunmak isteyenler de izin alarak rol alabilirler” diye belirtti. Bakan Koca, izinsiz olarak tarama testleri yapılıp yapılmadığını sordu ve yapıldıysa hangi laboratuvarda yapıldığını öğrenmek istediğini ifade etti. Ayrıca taramaların sonuçlarının Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile paylaşılması gerektiğini hatırlattı.

Bakan Koca, taşıyıcı çiftlerin tespit edilmesinin kanuni ve insani bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak, yapılan testlerin sayısını ve sonuçlarını sordu. Ayrıca yeni doğan SMA taraması yapılıp yapılmadığını ve tespit edilen vakaların Bakanlığa bildirilip bildirilmediğini sordu. Bakan Koca, cevapların halka yapılan açıklamalar kadar net ve açıklayıcı olmasını temenni etti.