Seçim Gününde Ülkemizde Sıkı Güvenlik Tedbirleri Alındı

Seçim güvenliğinde 601 bin görevli

Seçim günü ülkemizde güvenlik tedbirleri oldukça sıkı tutuldu. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) seçim harekât merkezi olarak hizmet verdi ve 81 ildeki tüm gelişmeler bu merkezden canlı olarak takip edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de güvenlik merkezi kurularak, 81 ile videokonferansla canlı bağlantı sağlandı. Kritik bölgelerde görevli polislerin yaka kameraları kullanılarak, bu bölgelerdeki gelişmeler anlık olarak merkeze aktarıldı. Seçim güvenliğini sağlamak için polis, jandarma, sahil güvenlik ve güvenlik korucuları izinleri iptal edildi ve toplamda 601 bin personel görev aldı.

Oyların sayımı tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklarla sandık ve torbaların il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma, güvenlik korucuları ve gönüllü güvenlik korucuları ile sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde hareket etti. Güvenlik açısından riskli yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler zırhlı araçlar ve helikopterlerle taşındı. İçişleri Bakanlığı’nca 79 helikopter ve 8 uçak seçim için hazır bekletildi.

Vatandaşların toplu olarak bulunduğu umuma açık yerler, turistik bölgeler, havaalanları, deniz limanları, otobüs terminalleri, tren istasyonları, çarşılar, alışveriş merkezleri, pazarlar, metro vb. yerlerde yapılacak olan eylemlere karşı da tedbirler alındı. Bankacılık, e-devlet ve hava ulaşım gibi bilişim sistemlerini işlevsiz hale getirmeye yönelik siber saldırı ve sabotaj eylemlerine karşı da önlemler alındı. Siber Daire Başkanlığı’nca oluşturulan seçim masası, internet ortamında algı operasyonuna dönük, provokasyon amaçlı yalan bilgi ve haber yayanları takibe aldı.

Kamu binaları, siyasi parti binaları, mabetler ile benzeri hassas noktalara yönelik koruma tedbirleri de artırıldı. Devlet büyükleri, siyasi parti yöneticileri, kanaat önderleri ve belediye başkan vekilleri de koruma altına alındı. Sandıkların konulacağı yerler ve çevreleri aydınlatıldı ve oyların sayımı ve dökümü aşamasında sandık alanı ve etrafında yetkili ve görevli haricinde hiç kimseye izin verilmedi. Ülkemiz genelindeki tüm eğlence mekanları oy verme süresince kapalı kalmış, restaurant bölümü olan eğlence yerleri ise alkol servisi yapmayacak şekilde hizmet vermiştir.