Seçim Sonrası İttifakın Geleceği: Siyasi Hedefler Devam Edecek mi?

Yeni motivasyon yerel seçimler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte ittifak ortaklarını topladı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada siyasi hedefler için bir araya gelinen ittifakın seçim işbirliği boyutunun kendiliğinden sona erdiği belirtildi. Ancak siyasi hedeflerle ilgili işbirliği devam edecek ve Meclis aritmetiği de bunu zorunlu kılıyor. Büyükşehirler başta olmak üzere genel olarak ittifakın oy oranını arttırdığı düşünüldüğünde önümüzdeki yerel seçimlerde yine seçim işbirliği yapılabilir.

Büyükşehirlerde alınan sonuçlar, CHP’nin yanı sıra ittifak ortaklarını da umutlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kıl payı önde çıktığı Hatay’da ilk turda ise yine kıl payı Kılıçdaroğlu önde yer aldı. Cumhur İttifakı’ndaki Manisa’da oy farkının neredeyse kapandığı, AK Partili bazı belediyelerdeki oy artışları da umutları arttırdı. Seçim sonuçları, Millet İttifakı’nı bir arada tutacak yapıştırıcı işlevi görevi görebilir.

Seçim gecesi bazı MYK üyelerinin istifalarını sunduğu ancak Kılıçdaroğlu’nun istifa taleplerini kabul etmediği biliniyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki günlerde MYK’da bazı değişikliklere gidebileceği belirtiliyor. İhraç edildiği CHP’ye dönmek için gün sayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulunarak koltuğunu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na bırakması gerektiğini savundu. İmamoğlu’nun ise, YSK üyelerine yaptığı sözler nedeniyle yargılandığı siyasi yasak davasında yüksek yargı süreci bulunuyor.

İmamoğlu dünkü açıklamasında ise “Unutmayın değişmeyen tek şey değişimdir. Artık aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemeyeceğiz” dedi. CHP’li Mehmet Akif Hamzaçebi ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının bir başarı öyküsü olmadığına ve stratejik hataların kaybedilen seçimin nedeni olduğuna değindi.