“Suriyelilerin Geri Dönüşü İçin Türkiye ve Katar İşbirliği Projesi: Kalıcı Konutlar ve İstihdam Sağlanıyor”

‘Dönüş’ün temelleri atıldı

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin, gönüllü olarak ülkelerine dönmeleri için Suriye’de terörden arındırılmış bölgelere kalıcı konut yapımı ve iş istihdamı projeleri hayata geçiriliyor. Bu kapsamda, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde toplamda 9 alanda konut projesi başlatıldı. Cerablus, El Bab ve Tel Abyad’da toplam 5 bin konut yapılacak ve bu konutların yanı sıra cami, çarşı, okul, lise ve sağlık merkezi gibi tesisler de olacak. AFAD ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın “Gönüllü, güvenli, onurlu geri dönüş” çalışmaları kapsamında dönen Suriyelilerin istihdamına yönelik de projeler hayata geçiriliyor. Local girişimciler tarafından, terörden arındırılmış Çobanbey’de 2 bin 857 imalathane kurularak toplamda 100 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Tarımsal sulama projeleri, arıcılık, hayvancılık, sebze ve bakliyat yetiştiriciliği gibi tarımsal projeler de bölgeye yönelik olarak başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye genelinde kayıt altındaki 3 milyon 514 bin Suriyeli ile birebir yapılan görüşmelerde, yüzde 70’i şartların oluşması halinde ülkelerine dönmek istediklerini açıkladı. Bu şartlar arasında çatışmaların bitmesi, güvenliklerinin sağlanması, barınma ve insani ihtiyaçlarının karşılanması yer alıyor.

Katar Kalkınma Fonu ve AFAD işbirliğinde 1 milyon Suriyeli için 240 bin konutun yapımı planlanıyor. Cerablus’ta gerçekleştirilen temel atma töreninde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Tam 240 bin konut yapılacak 9 ayrı bölgede. Türkiye’de yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz onurlu, güvenli dönüşü yaptıkları andan itibaren buradaki iş imkânından istifade edebilecekler” dedi. Bugün temeli atılan 5 bin konut, yıl sonunda tamamlanacak. Projenin maliyeti Katar Kalkınma Fonu tarafından karşılanıyor. Daha önce yapılan çalışmalarla Türkiye’de kayıt altındaki Suriyelilerden 554 bini terörden arındırılmış bölgelere gönüllü geri dönüş yaptı.