Tarabya’da Yarım Kalan Otel Projesi Sorunu

Bitmeyen gökdelen... 34 yıllık inşaat, lüks otel yapılmak isteniyor

İstanbul’un en popüler bölgelerinden Tarabya’da, Boğaz manzaralı 27 katlı bir otelin yapımına 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan ilk ruhsatla başlandı. Ancak inşaat sahibi iş insanı İsmet Uran’ın 1995 yılında öldürülmesiyle inşaat süreci ağır bir şekilde yavaşladı ve 2004 yılında tamamen durdu. Proje, “Grand Prestige İstanbul Hotel” olarak adlandırılan otelin yapımı için planlanmıştı ancak Uran’ın ölümünden sonra uzun yıllar yarım kalan bir “kaba inşaat” halini aldı ve çevredeki estetik kaygılar nedeniyle sık sık eleştirilere maruz kaldı.

Sarıyer Belediyesi’nin talebi üzerine paslanmış vinç kaldırıldı ve binanın otel olarak faaliyet gösterebilmesi için gerekli izin alınamadı. Şirket, 2004 yılında belediyeye yeni bir imar planı yapılmasını ya da binanın yıkılmasını talep eden bir yazı gönderdi ancak uzun yıllar süren hukuki süreçler sonucunda inşaat mühürlendi.

İsmet Uran’ın ölümünden sonra varisler arasında yaşanan miras kavgası nedeniyle inşaat yıllarca atıl durumda kaldı ve halen yıkılmadı. Sarıyer Belediyesi yetkilileri, binanın otel olarak faaliyet göstermesi için gerekli iznin olmadığını ve yıkım kararının ancak yeni bir imar planı ile alınabileceğini belirtti. Binanın açıkta kalan demirlerinin korozyona uğradığı ve depreme dayanıksız olduğu iddia edildi.

Hürriyet’e konuşan yetkililer, inşaat sahiplerinin 2019’da çıkan “İmar Barışı”ndan faydalanarak binanın yıkımını önlediğini ancak Sarıyer Belediyesi’nin binanın otel olarak faaliyet göstermesine karşı çıktığını ve yargı sürecini başlattığını belirtti. Sarıyer Belediyesi’nin haklı bulunması üzerine inşaat yıkım işlemine başlandı.