Tarım Arazilerinde Yaşanan Yağışlar, Pas Hastalığına Yol Açıyor

Yağış artışları nedeniyle tahılda 'sarı pas' riski

Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 2020-2021 eğitim öğretim yılında lise ve üniversite öğrencilerine yönelik ücretsiz mesleki eğitim kurslarına başvuru almaya başladı. Kursların amacının, öğrencilerin gelecekte karşılaşabilecekleri iş yaşamında daha etkin ve verimli olmalarını sağlamak olduğu belirtildi. Başvuruların 16 Kasım’a kadar devam edeceği açıklandı.

SCÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, tarım arazilerinde yaşanan yağış fazlalığına dikkat çekerek bu durumun tarım için bir risk oluşturduğunu söyledi. Yağışların, rekoltenin artmasına yol açtığını ancak hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olduğunu ifade eden Yörük, “Pas hastalığına karşı tedbirlerimizi almamız gerekiyor” dedi. Yörük, pas hastalığının tarla genelinde yüzde 30 seviyesine ulaştığında kimyasal mücadelenin yapılması gerektiğini belirtti.

Yörük ayrıca, küresel ısınmanın sonuçları nedeniyle ekim ve dikim çeşitliliğinin iyi ayarlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Bunun için buğday ekerken mibzerlerimizin ayarlarını yağışa göre değiştirmemiz gerekiyor. Çiftçilerimizin mutlaka toprak analizini uygun ve yerinde yaptırmaları gerekiyor. Toprak analizi sonucunda ona göre bir gübreleme programı ve gübre reçetesi kullanırlarsa pas hastalığına karşı bitkimizi daha dirençli, daha dayanıklı yapmış oluruz” diye konuştu.