Türkiye’de 14 Mayıs Seçimleri: Kadın Adayların Başarısı

4 kadın 100 yıllık ayıbı bitirdi

Ülkemizde 14 Mayıs 2021 seçimleri, birçok ilde kadın adayların seçilmesiyle tarihe geçti. Giresun, Nevşehir ve Osmaniye illerinde kadın adaylar, ilerlemeler ve başarılar kaydetti.

Nevşehir’in ilk kadın milletvekili MHP adayı Filiz Kılıç, Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Kılıç, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. 1987 yılında Gazi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmalarına başlamıştır. Gazi Üniversitesi’nde profesör olarak devam ettiği çalışmalarında 2008 yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi kurucu rektörlüğüne atandı.

CHP adayı Elvan Işık Gezmiş, Giresun’un ilk kadın milletvekili olduğu için kendini şanslı hissediyor. Kendisi 25 yıldır eczacı olan Gezmiş, Giresun Eczacılar Odası ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nde çalıştı. Siyaset bilimi ve sosyoloji master öğrencisi olduğunu da belirtiyor. Kendisi, Giresun kadınlarının güçlü ve çalışkan olduğunu, ancak siyasette ve iş hayatında yeterince temsil edilmediklerini düşünüyor. Giresun’u kalkındırma konusunda fındık ve turizm sektörlerine özellikle odaklanmayı planlıyor.

AK Parti adayı Derya Yanık, Osmaniye’nin ilk kadın milletvekili oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Yanık, aktif bir avukatlığın ardından pek çok sivil toplum örgütünde çalıştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak göreve başlamadan önce İstanbul AK Parti İl Yönetim Kurulu’nda görev aldı.

CHP adayı Asu Kaya Gedik, Osmaniye’nin ilk kadın milletvekillerinden biridir. Gedik, Osmaniye Tabip Odası Başkanlığı’nı yürütüyor ve yaklaşık 22 yıldır kamuda çalışıyor. Kentin her kesimiyle temas halinde olduğunu belirten Gedik, Osmaniye’nin yeterince kamu hizmeti almadığını düşünüyor. Tarım konusunda da özel teşviklere ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Kadın vekillerin artması, Türkiye’de kadınların siyasete katılımının arttığını gösteriyor. Kadınların erkeklerle eşit temsil edilmesi, ülkemizin ilerleme ve gelişme hızını da artıracaktır.