Türkiye’de Mayıs Ayı Yağışları Rekor Düzeyde Arttı

Mayısta 6 bölgede son 32 yılın en yüksek yağışı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki yağış miktarları hakkında 2023 yılı Mayıs ayı raporunu yayınladı. Son yıllarda artan sıcaklıklar ve göllerdeki su seviyesi düşüklüğü nedeniyle kuraklık sinyalleri veren Türkiye’de, raporda nisandan sonra mayıs ayında da yağışlarda rekor düzeyde artışlar görüldü. Yapılan ölçüme göre, metrekare başına düşen yağış miktarı 66.8 kilogram olarak ölçüldü. Bu, önceki yılın ve 1991-2020 yılları arasındaki ortalamanın üzerinde bir rakam oldu. Yağışlar normal yıla göre %27, geçen yılın mayıs ayına göre ise %51 arttı.

Ege Bölgesi hariç tüm bölgelerde normallerinin üzerinde yağışlar kaydedildi ve bölge genelinde son 63 yılın en yüksek ikinci yağışı görüldü. Kütahya, İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Burdur, Afyon, Antalya, Çankırı, Ankara, Erzincan ve Tunceli’de yer yer %100’den fazla artış kaydedildi. Şanlıurfa, Mardin ve Hatay çevrelerinde ise yağışlarda %60’tan fazla azalış oldu.

Yağışlı gün sayısı ortalama 13.8’e çıkarak normalin üzerinde gerçekleşti. Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Ordu, Giresun, Artvin ve Ardahan çevrelerinde yağışlı gün sayısı 20-25 gün, Kıyı Ege, Akdeniz Bölgesi’nin güney kesimleri, İstanbul ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise 5-10 gün aralığında gerçekleşti.

Bölgesel olarak ele alındığında, Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yağışlar normalin üzerinde gerçekleşti. Ancak Güneydoğu Anadolu’da yağışlar normale göre %40 azaldı.