Türkiye’nin Schengen vizesi sorunu, pandemiye bağlı olarak dünya genelinde uzaktan çalışmaya geçilmesi, seyahat yasakları ve birçok ülkenin personel sayısının azaltılmasıyla başladı. Ancak seyahatlerin yeniden açılmasıyla birlikte Türkiye’den artan vize başvuruları karşılanmaya yetmiyor. Son iki yılda bu sorun, bir kangren haline geldi. Türk vatandaşları, vize için randevu alamamakta, vize başvurularının sonuçlanması aylar sürmekte, hatta birçok vize başvurusu reddedilmekte.
Vize şirketi IDATA’nın verilerine göre, Türkiye’den yapılan başvuruların ret oranı Rusya’nın 5 kat üzerinde. Rusya’da Schengen vize ret oranlarının Türkiye’den çok daha düşük olduğu belirtiliyor. Türkiye, bu duruma tepkili ve hatta bir süre önce elçiler bakanlığa çağrılarak rahatsızlık en üst seviyede dile getirildi. Ancak, sorun hala çözüme kavuşmuş değil.
En çok Almanya, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere, elçiliklerin personel sayısının azaltılması ve Türkiye’den artan başvuru sayıları nedeniyle sorun yaşandığı belirtiliyor. Birçok elçilik, sığınmacı sayısındaki artışın, vize taleplerinin daha uzun sürede incelenmesine neden olduğunu da söylüyor. Ankara, elçiliklere vize konusundaki sorunların kabul edilmediğini ve sorunun hızlı çözüme kavuşması talebini iletti.
Schengen vizesi ücreti 12 yaş üstündeki bir kişi için 80 Euro’dur. Ancak aracı şirketlerin masraflarının eklenmesiyle birlikte, bir kişinin vize başvurusu yaklaşık 130 Euro’ya kadar çıkabilmektedir. Turistik Schengen vizesi almak için, birçok kişisel belgenin elçiliklere teslim edilmesi gerekiyor. Konaklama ve seyahat belgelerinin yanı sıra banka hesap dökümü, işe giriş bildirgesi, çalıştığınız işyerinden ıslak imzalı ve kaşeli bir izin yazısı, barkodlu SGK bildirgesi, üç aylık kaşeli maaş bordrosu, işyerinizle yaptığınız sözleşmenin noter onaylı bir örneği ve varsa tapu, araç ruhsatı ve ek gelirlerinizi gösteren belgeler de gerekmekte. Tüm bu belgelerle birlikte ilgili formlar doldurulup, seyahat sigortası da yatırıldıktan sonra vize başvurusu yapılabiliyor.
Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, vize sorunuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Randevu almak çok zor, maliyet de fazla. Verilen süre de az. Bunlardan herhangi ikisi çözülse, sorun çözülebilir. Avrupa Birliği, Türkiye’yi bir manivela olarak kullanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin vize serbestisi kazanması gerekir. ABD, çok girişli 10 yıllık vize veriyor. Schengen ülkeleri de uzun süreli ve çok girişli vize vermeli. Ancak, 10 gün vize veriyorlar ve her seyahat için yeniden başvurmak zorunda kalıyoruz. Bu, hiç samimi bir şey değil. Türk vatandaşları olarak, yılda 100 milyon Euro Schengen ücreti ödüyoruz. Bu işinsanları için haksız bir rekabet. Yeşil pasaport çözüm olamaz. Biz işinsanlarına daha uzun süreli, çok girişli vizeler verilmesini istiyoruz.”
Türkiye’nin Schengen vizesi sorunu, sanatçılar Özcan Deniz, Volkan Konak ve Onur Akın dahil olmak üzere birçok kişiyi etkiliyor. Özcan Deniz ve ekibi, vize başvurularının zamanında sonuçlanmaması nedeniyle Almanya’daki konserlerini iptal etmek zorunda kalmıştı. Son olarak, Volkan Konak ve Onur Akın, Almanya’dan vize başvurularına ret yanıtı aldılar.