YKS’ye Hazırlıkta Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

YKS’de son 10 gün uyarıları... Pozitif bak deneme çöz tekrar yap

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrencilerin başarı için yapması ve yapmaması gerekenler listesi açıklandı. Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğrencilerin başarıya ulaşması için öncelikle geçmiş yılların çıkmış YKS sorularını çözmeleri gerektiğini söylüyor. Yeşilyurt aynı zamanda düzenli deneme sınavlarının yapılarak zamana özen gösterilmesi gerektiğini de ekliyor. Son haftaya kadar yeni konuların öğrenilebileceği ancak son hafta sadece tekrar yapılması ve deneme sınavlarının çözülmesi gerektiğini de vurguluyor.
Deneme sınavlarından sonra hatırlamanın zor olduğu konulara göz atılması ve çözemediği soruların cevaplarının öğrenilmesi öğrencilerin başarı yolunda ilerlemelerini sağlayabilir. Pozitif düşünmenin başarı için önemli olduğunu belirten Yeşilyurt, sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmemenin de önemli olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte “Ben bunu yapamam” veya “sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım” gibi düşüncelerin bir kenara bırakılması gerektiğini de ekliyor.
Ayrıca moral bozucu tartışmalardan uzak durulması ve düzenli olarak 30-35 dakika bedensel egzersizlerin yapılması sağlık açısından önemlidir. Beslenme ve uykuya özen gösterilmesi de kaygıyı azaltacak, başarıya giden yolda öğrencilere yardımcı olacaktır. Son hafta mutlaka sınava girilecek okulun ziyaret edilmesi de unutulmamalıdır.
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uslu, sınava az bir süre kala risk yaratabilecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini söylüyor. Motosiklete binmek, tehlikeli sporlar yapmak gibi eylemlerden uzak durulması gerektiğini de ekliyor. Yediklerimize ve içtiklerimize dikkat edilmesi, tablet başında geçirilen sürenin azaltılması ve düzenli spor yapılması hormonal dengemizi korumamıza yardımcı olabilir. Ayrıca ailelerin de kendilerini kontrol etmeleri ve stresli ortamlardan uzak durmaları gerektiğini belirtiyor.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Demir, öğrencilerin kendileri için doğru olan yöntemleri belirlemelerinin önemli olduğunu söylüyor. Stresli olduğumuzda meditatif egzersizler yaparak baş etmemizin mümkün olduğunu belirtiyor.
Son olarak, herkes için ortak öneri uyku düzenine dikkat edilmesi. Uykudan önce telefon, tablet gibi teknolojik cihazların kullanımının azaltılması ve kişisel nefes egzersizleri de uyuma yardımcı olabilir. Ayrıca, son günlerde aile ve sevilen şeylerle vakit geçirilmesi de sınav öncesinde rahatlamaya yardımcı olabilir.