Yurtdışındaki Seçmenler Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Seçiminde Oy Kullandı

Yurtdışı örnek olsun! Rehavete kapılmadan sandıklara koştular: Rekor bekleniyor

Yurtdışındaki seçmenler, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde oy verme sürecini tamamladı. Seçim sürecinin ilk günü olan 20 Mayıs’ta seçmenler temsilcilikler ve gümrük noktalarında uzun kuyruklar oluşturarak oy kullandılar. İlk gün itibarıyla temsilciliklerde, 510 bin 926 seçmen oyunu kullandı. İkinci gün sayı 1 milyon 38’e yükseldi. İlk dört günde ise, seçmen sayısı 1 milyon 733 bin 973’e, son gün olan dün itibarıyla da 1 milyon 856 bin 968’e ulaştı. Her gün yaklaşık 400 bin yurtdışı seçmen oy kullandı. Oy sayısı, önceki seçime göre katlandı. 2018’de, ilk beş günde sadece 328 bin 575 yurtdışı seçmen oy kullandı. Bu seçim sürecinde ise, dört günde oy kullanan seçmen sayısı beş kattan daha fazla oldu.

3 milyon 423 bin 759 seçmen Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı. İsterlerse oy verme günü olan 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar gümrüklerde oy kullanabiliyorlar. Bu uygulama, oyların gümrükler de dahil edilerek bir önceki seçime göre daha yüksek bir katılım oranı yakalanması ve iki milyon oy barajının aşılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turuna kalınca Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, yıllık izinlerini erkene çekerek oy kullanmak için Türkiye’ye geldi. Kapıkule Sınır Kapısı’nda kurulan 2 sandıkta Almanya ve Fransa’dan gelen çok sayıda gurbetçi oy verdi. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan bir vatandaş, “İzne biraz daha geç çıkacaktık ama oylarımızı Türkiye’de kullanmak için erkene çektik” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, yurtdışında oy kullanarak iradelerini yansıtan seçmenleri kutladı ve Twitter’daki mesajında şunları söyledi: “Memleketlerinden uzakta olsalar da sandıklara akın ederek iradesini yansıtan, milletimizi tüm dünyada gururla temsil eden her kardeşime teşekkür ediyorum. Bölücü örgüt sempatizanları ve demokrasi düşmanlarının engelleme çabalarına rağmen tercihinize sahip çıktınız, büyük bir başarıya imza attınız. Vatandaşlık görevinizi en güzel şekilde yaptınız, demokrasi bayrağını bize devrettiniz. Rabbim hepinizden razı olsun.”