İstanbul’un sembol yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı

Yeniden merhaba Kız Kulesi

İstanbul’un sembol yapılarından olan Kız Kulesi, Eylül 2021’de başlanan restorasyon çalışmalarının ardından dün tamamlandı. Restorasyon çalışmaları bilim kurulunun kontrolünde gerçekleştirildi ve 2 yıl sürdü. Düzenlenen lazer ve ışık gösterisiyle kapılarını yeniden ziyaretçilerine açan Kız Kulesi, depreme karşı güçlendirilerek orijinal haline getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, binanın restorasyon süreci hakkında şunları söyledi: “Restorasyonda en önemli iki çalışma, gereksiz orijinal olmayan eklentilerin kaldırılması ve binanın özgün malzemeleriyle restore edilmesidir. Bilim kurulumuzun hazırladığı projeler Anıtlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra uygulandı. Bina depreme karşı güçlendirildi ve orijinal haline getirildi.”

Kız Kulesi’nin restorasyonu sırasında, Kulenin balkon döşeme karkası üzerinde ahşap taşıyıcılarla duvar ve kubbe aslına uygun olarak yapıldı. Kubbe, kurşun ile kaplanırken bakır alem ise konservasyon çalışmalarından geçirildikten sonra altın varak ile kaplandı. Yapı çevresi, betonarme destek kirişleri ve donatılı saha betonarme döşemesiyle ve ankre kazıklardan destek alarak güçlendirildi.

Kız Kulesi, artık anıt müze şeklinde olacak ve her akşam tekrarlanacak ışık ve lazer gösterisi ile İstanbul’un sembol yapıları arasında yer alacak. Mayıs sonuna kadar Kız Kulesi’ni ziyaret etmek ve buraya ulaşım ücretsiz olacak.