İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin Sınavlarıyla Başa Çıkmak İçin Değişikliklere Odaklandı

Bakan Soylu: Aramaların yüzde 72'si asılsız çağrı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Şişli’de bir otelde düzenlenen bir programda, AFAD, Göç İdaresi, 112 personeli ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Soylu, Türkiye’nin son 7 yılda birçok sınavla karşı karşıya kaldığını ve bu süreçte her kurumda önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Özellikle Nüfus Genel Müdürlüğü’nün “yeni nesil konsept” projesi ile 888 hizmet biriminin yenilendiğini açıkladı.

Bakan Soylu, “devletin bir Cemal yüzü ve bir de Celal yüzü” olduğunu söyledi. Devletin “Cemal yüzü”nün şefkatli ve kapsayıcı olduğunu, “Celal yüzü”nün ise daha ciddi ve devletin devlet olduğunu hissettiren bir yüz olduğunu belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin kendi biyometrik veri yazılımını yapmak için çaba gösterdiklerini ve yurt dışı kaynaklı bir şirkette olmasından rahatsızlık duyduklarını ifade etti.

Bakan Soylu, 112 çağrı merkezlerinin uluslararası ödüle layık görüldüğünü de açıkladı. Türkiye’de 79 ilde bu merkezleri hayata geçirdiklerini ve günde yaklaşık 350-400 bin çağrı aldıklarını belirterek, bunların ortalama yanıt süresinin 1,02 saniye olduğunu dile getirdi.

Pasaport konusunda ise Bakan Soylu, Avrupa’da pasaport vermenin aylar aldığını, Türkiye’nin ise kısa sürede vatandaşlarına pasaport vermek için çaba gösterdiklerini ifade etti. Pasaport stoklarının sona ermesi nedeniyle vatandaşları eksik etmemek için birçok yöntem denediklerini belirten Soylu, bunların arasında kendi yerli ve milli pasaportlarını Darphane’de yaptıklarını da sözlerine ekledi.