Türkiye’nin 13 İlini Kapsayan Bölgede Seçmen Tercihleri Belli Oldu

Türkiye’nin 13 ilini kapsayan ve yoğun nüfuslu illere sahip olan bölge, seçimlerde partiler için önemli oy deposu konumunda. Bölge, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da özel önem verdiği bir alan. Ancak dünkü seçimlerde seçmenin tercihleri sonucunda belli oldu. Genel olarak, seçmenler daha önce de desteğini gösterdikleri Erdoğan’a yeniden destek verdiler. Ancak Erdoğan’ın oylarında önceki seçime göre küçük düşüşler mevcuttu. Eskişehir dışında bütün illerde Erdoğan’ın önde yer aldığı görüldü. Ankara’da yüzde 51.5 olan oyu yüzde 50.50’ye, Kayseri’de yüzde 70.31 olan oyu yüzde 63.69’a, Konya’da yüzde 74.21 olan oyu yüzde 68.74’e düştü. Eskişehir’de ise, önceki seçimde yüzde 46.48 olan oyu yüzde 41.90’a indi. İnce’nin geçtiğimiz seçim aldığı oyu yüzde 41.07’den yüzde 50.34’e yükselten Kılıçdaroğlu’nun arkasında kaldığı dikkat çekti.

Milletvekili seçimlerinde ise Millet İttifakı bazı illerde vekil sayısını arttırdı. Ankara’da CHP 13, İYİ Parti 5 vekil çıkarırken, AK Parti 15 milletvekilliği korundu, MHP’nin vekil sayısı 2 azalarak 3’e düştü. Eskişehir’de CHP 2 olan milletvekili sayısını 3’e çıkardı, İYİ Parti bir vekilini korurken, AK Parti 3 vekilinden birini kaybetti ve MHP tek vekilini kaybetti. Konya’da AK Parti 10 milletvekilinden birini kaybederken, MHP 2 vekilini korudu. Cumhur İttifakı’nın ortağı Yeniden Refah Partisi’nin ise 1 milletvekili çıkardığı görüldü. CHP 2, İYİ Parti de 1 vekilini korurken, Kayseri’de AK Parti 6 vekilinden birini kaybederken, MHP 2 vekilini korudu. CHP 1 olan vekil sayısı 2’ye çıkarırken, İYİ Parti 1 vekilini korudu.

Bölge, seçimlerde partilerin büyük bir ağırlık verdiği bölgelerin başında geliyor ve sonuçlar her zaman önemli bir yer tutuyor. Seçmenlerin tercihleri sonucunda oluşan bu yeni tablo, bundan sonraki süreçte de önemini koruyacak.