Yurt Dışında Gerçekleştirilen İkinci Tur Seçimleri İçin 167 Noktada Sandık Kuruldu

Yurtdışında 2. tur kuyruğu

Yurt dışında gerçekleştirilen ikinci tur seçimleri için 73 ülkede ve 151 temsilcilikte 167 sandık kuruldu. Bazı ülkelerde iki gün süren oy verme süresi Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerde beş güne çıkarıldı. Yurt dışında bulunan seçmenler ve gümrüklerde oy kullanma işlemi dün saat 22.30 itibariyle tamamlandı ve 471,734 oy kullanıldı. Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı 3,416,098 seçmen ise 24 Mayıs akşamına kadar yurt dışındaki oy merkezlerinde, 28 Mayıs saat 17.00’e kadar ise gümrüklerde oy kullanabilecek. Sandıklar sadece belirlenmiş temsilciliklerde değil, gümrüklerde de kuruldu. Seçmenler oy kullanmak için önceden randevu almak zorunda değiller.

Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerdeki Türk vatandaşlarının sabah saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturarak oy kullanabileceğini ifade etti. Yurtdışında ilk tur seçimlerinde yüzde 49.40 olan katılım oranının ikinci turda daha da yüksek olacağını düşündüğünü belirtti. Bu oranın yurt dışındaki vatandaşların ülke, bayrak ve milletlerine ne kadar bağlı olduklarını gösterdiğini söyledi. Seçmenlerin geçersiz oy kullanma oranının yurt içindeki oy kullanma oranından daha düşük olduğunu paylaştı ve yurt dışındaki Türk vatandaşlarının duyarlı ve bilinçli olduğunu vurguladı.

KKTC’de kayıtlı 140,000 seçmen ikinci tur seçimleri için sandık başına gitti. İlk turda yüzde 53 olan seçime katılım oranı yüzde 59.1 ile ortalamanın üzerindeydi ve ikinci tura da büyük ilgi gösterildi. Sandıklar Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta kuruldu. On binlerce kişinin yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu KKTC’de bazı seçmenler kaydını yaptırmamıştı. İlk turda binlerce kişi, oy kullanmak için Türkiye’ye hava ve deniz yoluyla seyahat etti. Seçim öncesinde Ercan Havalimanı ve limanlarda büyük bir seçim trafiği bekleniyor.