Türk Tarihçiliğinin Önemli İsmi Prof. Dr. Zafer Toprak, 77 Yaşında Hayatını Kaybetti

Toprak’a son görev bugün

Türk tarihçiliğinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Zafer Toprak, 77 yaşında hayatını kaybetti. Boğaziçi Üniversitesi’nde uzun yıllar görev yapmış olan Toprak için bugün saat 11.00’de üniversitede bir tören düzenlenecek. Zincirlikuyu Camisi’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilecek.

Türk Tarih Kurumu ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Toprak’ın vefat haberini duyurdu. İktisat tarihi başta olmak üzere pek çok alanda kaleme aldığı eserleri ile Türk tarihçiliğinde müstesna bir yere sahip olan Toprak, Bilim Kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. Türk Tarih Kurumu’nun paylaşımında, “Hocamıza Allahtan rahmet; ailesine, mesai arkadaşlarımıza, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı dileriz” ifadeleri yer aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1969 yılında mezun olan Toprak, yüksek lisansını Londra Üniversitesi’nde, doktorasını ise İstanbul İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 19. ve 20. yüzyıl Türk tarihi üzerine akademik çalışmaları ile bilinen Toprak’ın 20’den fazla kitabı ve 250’den fazla makalesi bulunuyor. Eserlerinin bir kısmı İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde yayınlandı.

Toprak, aynı zamanda Tarih Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Toplum ve Bilim dergisi ve Yurt Yayınları’nın da kurucuları arasında olan Toprak, Türkiye İş Bankası Finans Müzesi’ni ve Asım Kocabıyık Borusan Müzesi’ni de kurdu. 1992-2013 yılları arasında ise Boğaziçi Üniversitesi’nin doktora programlarının yer aldığı Atatürk Enstitüsü’nün başında bulundu. Bilim Akademisi’nin ise asli üyeleri arasında yer almaktaydı.